Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Isabelle från Brunflo skrev dunderhit

Isabelle Pedersen debuterar med ”Hejdå patriarkatet” som politisk låtskrivare. Låten blev en omedelbar dundersuccé på nätet.

De fick i uppgift att göra en reklamfilm om en engångstandborste. Med det ville Isabelle Pedersen och Louisa Thorselius göra något annat av. De hade länge grunnat på en idé om att göra en film om feminism.

– Det är ju valår och vi vill få människor att tänka till och rösta rätt, skrev Isabelle på sin blogg vid projektets början.

Hon har sina rötter i Brunflo och har medverkat i Östersundsrevyn. Numer bor hon i Stockholm där hon nyligen var med i den stora Abba-kören.

Med låten ”Hejdå patriarkatet”, som David Pagmar skrev musiken till och producerade, tar Isabelle och Louisa ett tydligt partipolitiskt ställningstagande för Feministiskt initiativ. Låten, och framför allt videon, fick snabbt ett enormt genomslag – den har hittills cirka 30 000 visningar på Youtube.

Är ni överraskade?

– Ja. Vi hade ju såklart en förhoppning att den skulle spridas mycket. Projektet var en del i vår utbildning som webbkommunikatörer så vi jobbade aktivt med sociala kanaler för att sprida vårt budskap. Att det skulle bli så många visningar hade vi bara kunnat drömma om, säger Isabelle.

Hade ni någon speciell målsättning med verket?

– Målet var att bidra till att öppna ögonen på ännu fler människor, att göra något för att påverka dagens politiska klimat. Att uppmärksamma de strukturer vi mer eller mindre omedvetet tvingas in i. Många har förutfattade meningar när det kommer till feminism, och vi ville på ett pedagogiskt och peppigt sätt förklara vad feminism handlar om. Att det är något som gynnar alla, oavsett kön, etnicitet, klass eller sexuell läggning, säger Isabelle.

Hur ser ditt eget skapande ut vad gäller att använda musik som ett politiskt verktyg?

– Detta är den första politiska låten jag varit med och skrivit, men det var väldigt roligt och uppfriskande att skriva något som man brinner för och tycker är viktigt, när man dessutom har en chans att påverka, säger Isabelle.

Hur tycker du musik används politiskt i dag?

– Det känns som att det går lite i vågor rent historiskt sett, och just nu är det en period i Sverige och Europa då det är väldigt mycket rörelse i politiken. Mycket extrema högervindar blåser, och då är det ett naturligt steg att det kommer motreaktioner i alla former, och musik är ju ett sätt att uttrycka känslor och det sker nog ganska naturligt att det ökar i perioder då människor är frustrerade över hur läget ser ut i vårt land och i övriga världen. Vi är många som vill att något ska hända, som kämpar för det feministiska genombrottet, och det gör mig lycklig i hela kroppen, säger Isabelle.

Kommer du fortsätta att föra en politisk kamp med musik även efter valet?

– Politisk kamp kommer jag alltid att föra, oavsett valtider eller ej. Orättvisa strukturer är ju något vi ständigt måste motarbeta för att uppnå ett rättvist samhälle. I dagsläget är jag dock inte säker på om det är musiken jag kommer använda som uttrycksmedel, men när jag skriver så skriver jag om saker som berör mig, säger Isabelle.

Vilka är dina favoriter bland artister som tar partipolitisk ställning?

– Det här året har jag lyssnat väldigt mycket på ”Knäpper mina fingrar” med Linda Pira. Jag älskar även allt Tiffany och Bianca Kronlöf gör, två genier ut i fingerspetsarna, säger Isabelle.