Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Isen har lagt sig på Storsjön

Nu har isen lagt sig på Storsjöflaket. Men siffror visar att sjön är isbelagd allt kortare tid.

Isen lade sig sent på Storsjön i år. Roger Gyllenhammar, som hållit koll, uppskattar att isen lade sig 9 januari i år. I en kommentar av hans son, Andreas Gyllenhammar, har isen lagt sig senare än så 6 gånger. Senaste datumet isen lagt sig var 25 januari 1930.

Storsjön är den sjö i länet som har längst mätserie av länets sjöar och har statistik om is från 1870 och framåt. Enligt Andreas Gyllenhammar talar siffrorna sitt tydliga språk: isperioden på Storsjön blir allt kortare.

– Det är en tydlig förändring trots mycket brus på datalinjen, säger han.

Trenden är att Storsjöns is både lägger sig senare och går upp tidigare. Enligt Gyllenhammar har isen gått upp en dag tidigare vart tionde år sedan 1870. Sedan 1970 är dessutom hastigheten fyra gånger högre.

– Sedan 1970-talet så visar data att vi tappar i snitt en halv dag is per år på Storsjön, säger han.

Den allt kortare tid isen ligger på Storsjön hänger ihop med klimatförändringarna.

– Allt väder påverkas av den, säger Gyllenhammar.

Till exempel det extremt kalla vädret i USA är inte ett bevis för att klimatförändringarna är överdrivna, utan snarare tvärtom. Klimatforskare är inte förvånade över den, utan ser kopplingar till klimatförändringen. Enligt Andreas Gyllenhammar är inte forskningen helt klarlagd, men det verkar som om den smältande isen runt Arktis spelar roll. Det leder till förändringar i de så kallade jetströmmarna i polarområdet, vilket i sin tur gör att kalluften kan tränga djupt ner över den amerikanska kontinenten.

– Det kan tyckas ironiskt med köldknäppar som resultat av den globala uppvärmningen, men det är just därför man pratar om klimatförändringar som den övergripande processen, säger Andreas Gyllenhammar.