Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Isen mellan Håkansta och Norderön blev aldrig tillräckligt stark för trafik

Det rådde besvikelse på måndagen bland de anställda hos Färjerederiet över att det inte gick att öppna Håkanstaleden.

– Det är riktigt tråkigt, när man lagt ned så mycket jobb och det inte blir något. Nu måste vi åka runt allihopa.

Det sa Anders Rikardsson från Slandrom som arbetat i snart tio år åt Färjerederiet, med Håkansta som utgångspunkt.

Men han konstaterade att isen är så ojämn mellan Håkansta och Norderön, 20 centimeter på sina håll och sedan bara 5 centimeter alldeles i närheten.

– Den är opålitlig, sa hans kollega Jan Boman från Kårgärde.

Det kan ses som årets underdrift hittills.

Under arbetet med att prepareringen av Håkanstaleden var han med om två allvarliga tillbud som faktiskt hade kunna sluta hur illa som helst.

En dag i slutet av januari, mitt på dagen, så var han ute med snöskoter för att med hjälp av snö och vatten få sprickor i isen att frysa igen.

Plötsligt sjönk bakändan på skotern med drivmattan rakt igenom isen.

– Jag hoppade. Som tur var höll isen runt om.

För 14 dagar sedan var han än mer utsatt.

Med hjälp av en av Färjerederiets lätta pickuplastbilar plogade han hela dagen snö mot isvägkanterna. Vid 15-tiden, med drygt en kilometer in till land, både till Håkansta och till Norderön, så brast isen under bilen.

Bakändan doppad ned i Storsjövattnet med 40 meter ned till sjöbotten och bakhjulen snurrade fritt. Framhjulen var kvar på isen.

Jan Boman sköt undan tankarna på att slänga sig ur så länge som framhjulen, med nya dubbdäck, tuggade sig fram och så småningom fick upp hela bilen på isen.

Han körde en bit mot Norderön, tills isen kände sig pålitlig. Då stannade han och gick tillbaka till den vak som bildats av bilen. Den var tio meter lång och tre meter bred.

– Man var bra skakis när man kom upp igen.