Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter Bergströms skada – Piteåspelare orsakade ny hjärnskakning: "Saknar respekt för motståndarna"

Förra veckan åkte Nils Bergström, ÖIK, på en kraftig hjärnskakning i mötet med Piteå. Under söndagen var det dags igen, men för Brunflo och Emil Carstedt. "Jag tror inte de har respekten för motståndarna", säger tränaren Lars Gunnarsson.

Annons

Lars Gunnarsson (lilla bilden) tycker det är olyckligt att domarna inte stävjer tacklingar som den Emil Carstedt utsattes för på söndagskvällen.

Brunflo hade en lång resa norröver och två tunga dubbelmöten med Kiruna och Piteå inbokade i helgen. Lördagens match mot Kiruna slutade 7-2 efter en kollaps efter att Brunflo tagit ledningen i första perioden.

Men från söndagens möte mot Piteå var det inte siffrorna på resultattavlan som gästerna tog med sig hem till Östersund, utan en hjärnskakning. Emil Carstedt fick lämna isen efter att ha tacklats bakifrån, i huvudet, och det bara en vecka efter att ÖIK:s Nils Bergström skickats med ambulans till sjukhuset under mötet med just Piteå.

– Han stod nästan vid sargen när han fick smällen så den tog ändå rätt skonsamt. Den var inte fin. Vi ska försöka titta och se om vi kan göra en anmälan, säger tränaren Lars Gunnarsson och fortsätter:

– Han stod vid speakerbåset och skulle lägga iväg pucken. Det var kamp mellan några spelare men killen kommer bakifrån och tacklar honom rakt över huvudet och Carstedt åker in i sargen med huvudet.

Det som räddade Carstedt från en ännu värre skada var att han stod nära sargen. Han kunde ta sig av isen av egen maskin men uppgav att han kände sig yr och inte klar i huvudet efter tacklingen av den ännu icke namngivne Piteåspelaren. Det blev inget sjukhusbesök och Carstedt följde med i bussen hem men hade bevakning på sig och fick inte sova, så som rutinen är vid hjärnskakning. Vilken status han har på måndagen är ännu oklart.

– Han fick i sig lite mat men vi får se hur han mår. Han får ta hjärntrappan nu. Han har varit på akuten och fått diagnosen hjärnskakning och har ont i käken och har blivit ordinerad vila, säger Gunnarsson, som ifrågasätter att domarna inte straffade spelaren som delade ut tacklingen.

– Till och med funktionärerna tyckte det var horribelt att Piteåspelaren inte fick något för det. Domarna sa att de inte såg situationen men det är det som är så olyckligt, att det inte stävjer det här.

Det är alltså andra matchen på en vecka där en motståndare skadas allvarligt i en match mot Piteå. Lars Gunnarsson tycker att det är lite märkligt.

– Det händer så mycket kring Piteå tycker jag. De spelar tufft och det ska man göra, jag har full respekt för Piteå och den hockey de spelar, men man måste ha respekt för motståndarna och det tror jag inte de har.

På måndagskvällen möter Östersunds IK Piteå igen, efter förra veckans match där alltså Nisse Bergström skadades och ÖIK förlorade med 2-0 på hemmaplan. Lars Gunnarsson hoppas att det inte ska bli fler incidenter som den och det som hände Emil Carstedt på söndagen.

– Jag hoppas bara det inte händer något ikväll när det blir en ännu tuffare match.

Det här är hjärntrappan:

Exempel på tecken och symtom på hjärnskakning: förvirring, minneslucka, medvetenlöshet, huvudvärk, yrsel och illamående, overklighetskänslor, hörselstörningar, trötthet, trögtänkthet, sänkt medvetande, ostadighet, lätt distraherad, kräkningar med mera.

De som drabbas av hjärnskakning ska ordineras hjärnvila som innebär vila från både fysisk och psykisk ansträngning (inte utsätta sig för ljus, inte titta på TV- eller datorskärmar och undvika pulshöjande aktivitet) fram till dess att individen är helt symtomfri.

Rehabiliteringen av hjärnskakningar följer sedan den modell som kallas "hjärntrappan", som innebär en stegvis återgång till full idrottslig aktivitet:

1) lätt aerob träning som kan påbörjas när den som drabbats varit besvärsfri i 24 timmar, till exempel på cykel (personen ska inte få mjölksyra).

2) grenspecifik individuell träning, som joggning, skridskoåkning och liknande. Intensiteten och mängden anpassas utifrån personens vanliga kapacitet.

3) Grenspecifik träning utan kroppskontakt som teknikövningar men full fysisk belastning.

4) Återgång till match och tävling.

LÄS OCKSÅ:

Ännu en bortakross för Brunflo – men en huvudtackling fick allt fokus: "Har de ingen respekt för sina medspelare?"

Fyra matchers avstängning efter tacklingen på Nils Bergström

Bergström efter huvudskadan: "Har sett många andra som fått väldiga problem"

Mer läsning

Annons