Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tredje huvudskadan - på en vecka: konstaterad hjärnskakning för Fakt

Först Nils Bergström, sedan Emil Carstedt. Och i måndagens match var det dags för den tredje hjärnskakningen - på en vecka - just i ett möte mellan ett Östersundslag och Piteå.

Annons

Östersunds IK och Piteå möttes i en andra match på kort tid på måndagen. Sebastian Fakt (lilla bilden) fick lämna isen med hjärnskakning.

Förra måndagen tog Östersunds IK emot topplaget Piteå på hemmaplan. Det var en gruffig match med en hel del tacklingar, utvisningar och efterslängar. Det den matchen till slut kom att handla om var tacklingen på Nils Bergström som föll till isen medvetslös. Diagnos: hjärnskakning.

I helgens dubbelmatcher för ÖIK och Brunflo i Norrbotten var Piteå ett av motståndarlagen och då var det dags igen. Emil Carstedt klarade att ta sig av isen på egen hand när Brunflo mötte Piteå på söndagen men besökte akuten dagen efter där det konstaterades att han fått en hjärnskakning.

"Jag hoppas bara det inte händer något ikväll när det blir en ännu tuffare match", sade Brunflotränaren Lars Gunnarsson och syftade på ÖIK:s möte med Piteå på måndagen.

Men det var något som hände. Kristoffer Jonsson klev av med en skadad axel och Sebastian Fakt fick lämna isen med en förmodad hjärnskakning.

– Han (Fakt) mår hyffsat. Han är ledig från träning idag och känner sig lite seg i skallen men det är inte någon jättefara tror jag. Enligt vad vi hört är det en hjärnskakning och han kommer inte träna den här veckan i alla fall, säger ÖIK-tränaren Lars Molin.

För Fakt, precis som för Bergström och Carstedt är det vila och, efter att symptomen försvunnit, hjärntrappan som gäller. Det innebär långsam och successiv återgång till full fysisk kapacitet. Molin såg själv inte smällen men är skeptisk till att det var en ren tackling.

– Jag ser bara att han ligger ner, men det är något som tar mot huvudet för han blöder också. Det de sa till mig efter matchen är att det är en korrekt tacklilng i bröstet men han blöder ju så...

Det blev ingen utvisning för Piteåspelaren, precis som under förra mötet med Piteå och situationen med Bergström. ÖIK har inte själva gjort någon anmälan men domaren ska ha begärt ut en video för att titta på situationen. Brunflo har däremot gjort en anmälan efter tacklingen på Carstedt på söndagen.

– Vi har skickat in en anmälan idag. Vi har gjort det vi kan göra nu. Nu får förbundet titta på det där. Det är bara att släppa det sen, säger Brunflotränaren Lars Gunnarsson och fortsätter:

– Det är synd att det hände igen igår.

Lars Molin vill inte kommentera det faktum att ytterligare en ÖIK-spelare drabbades av en hjärnskakning i en match mot just Piteå och vad som kan ligga bakom det.

– Det får Piteå stå för, säger han och fortsätter på temat om vad som bör göras för att förhindra huvudskador inom hockeyn.

– Den här debatten har varit i flera år och det måste vara respekt från killarna och hårdare straff.

Att domaren inte heller har sett situationerna som satt både Bergström och Fakt i hjärnvila och ur spel är också något Molin tycker är märkligt.

– Vi har två stycken, Nisse är medvetslös i luften och han får inget straff, och nu var det samma igen.

Status på Kristoffer Jonsson är inte heller bra. Axeln ska ha gått ur led eller varit nära att göra det, enligt Molin, och nu väntar diagnosticering och troligen dröjer det innan han är tillbaka i spel. Nu väntar ett längre spelavbrott innan nästa matchomgång i mitten av november för både ÖIK och Brunflo.

– Nu får vi vila och läka ihop. Det är skönt med en helgs vila för det har varit många tuffa matcher för oss så det är många som är slitna. Vila behöver vi ledare också, vi jobbar 100 procent både Henke (Lundqvist) och jag, säger Gunnarsson.

Facit från måndagens match blev alltså två skador och dessvärre en andra förlust mot Piteå med 3-1 för Östersunds IK. Nästa match för ÖIK är borta mot SK Lejon 12 november och för Brunflo väntar Vännäs borta samma dag.

Matchfakta

Piteå-Östersunds IK 3–1 (2–1, 0–0, 1–0)

Mål Piteå: David Pettersson, Petter Mäkitalo, Olof Lundberg. Östersund: Jonathan Tholander.

Skott: 33–23 (15–5, 8–11, 10–7).

Utv: Piteå: 5x2. Östersund: 4x2.

Domare: Thomas Öberg.

Publik: 736.

LÄS OCKSÅ:

Piteå tog andra raka mot Östersund: "Vi gav bort första perioden"

Efter Bergströms skada – Piteåspelare orsakade ny hjärnskakning: "Saknar respekt för motståndarna"

Efter Bergströms skada – Piteåspelare orsakade ny hjärnskakning

Mer läsning

Annons