Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två veckor efter stjärnsmällen: Nisse Bergström är tillbaka i full trännig

Nisse Bergström är tillbaka på is. Nästan exakt två veckor efter den otäcka huvudskadan började han träna med sitt ÖIK igen.

Annons

I väntan på ambulansfärd till Östersunds sjukhus: ÖIK:s lagkapten Nisse Bergström åkte på riktig huvudtackling för två veckor sedan hemma mot Piteå.

Det var mot Piteå hemma som Nisse Bergström i tredje perioden fick en riktig stjärnsmäll. En pitespelare träffade honom klockrent mot huvudet.

Tacklaren blev i efterhand avstängd sedan domaren lämnat en rapport till hockeyförbundets disciplinnämnd.

– Jag minns fortfarande inte själva smällen. Men rehabiliteringen har, peppar peppar, gått förvånansvärt bra, berättar nu ÖIK:s lagkapten.

För oss som var på plats i Östersund Arena är det ändå smått osannolikt att han redan är på benen, mogen för att träna för fullt med sina lagkompisar. Tacklingen tog nämligen illa. Bergström var medvetslös redan innan han landade på isen.

– Tacklingen tog olyckligt. Jag vidhåller att motspelaren knappast var ute efter att skada mig. Däremot ville han nog ge mig en riktig propp. Men skillnaden däremellan är ändå väsentlig, säger Nisse Bergström när vi möts över en kopp kaffe.

Det är måndag och första dagen som Bergström jobbar heltid efter den olycksaliga händelsen. De tre första dagarna handlade mycket om vila. Han påbörjade rehabilitering enligt den så kallade hjärntrappan.

– Men efter några dagar försvann huvudvärken. Jag kunde börja gå promenader och häromdagen körde jag hårda intervaller inne på gymet. Testade mig ordentligt för att verkligen känna efter hur kroppen reagerade.

Nisse Bergström klev ut på isen i full hockeymundering redo för träning bra precis två veckor efter sin hjärnskakning.

Han fick positiva signaler och vid halvfyra tiden på måndagseftermiddagen hade han full hockeymundering på sig och gick ut med övriga ÖIK för att köra för fullt på is.

– Det finns inget självändamål med att komma tillbaka fortfast möjligt – här är det hälsan som sätts främst – men det känns som jag är återställd. Sen får de närmaste dagarna ge besked om hur det faktiskt förhåller sig.

Nisse Bergström har spelat runt 500 matcher i SHL, allsvenskan och i division ett. Innan händelsen för två veckor sedan har han varit förskonad från huvudskador.

– Nu var oturen framme. Jag vill ändå se det så, menar ÖIK-kaptenen, som inte tror att någon hockeyspelare regelrätt vill skada en motspelare på hockeyrinken.

Hur det går att komma till rätta med alla huvudskadorna har han dock ingen lösning på.

– Farten trissas upp. Allt fler spelare blir bättre fysiskt tränade och med det följer ännu bättre skridskoåkning.

När fart möter muskler kan effekten bl

i som i måndags för två veckor sedan. Att en spelare temporärt slås ut och tvingas lämna arenan i ambulans.

I returen mot Piteå borta åkte ÖIK på nästa huvudskada. Sebastian Fakt tvingades utgå med befarad hjärnskakning. Även en av Brunflos spelare har fått känna på Piteås hårda fysiska spel den här hösten med liknande symtom.

Nisse Bergström tror inte för den skull att Piteå är extremt mer hårdföra än andra.

– Visst spelar de tufft, men jag tror mer att det är tillfälligheter det som hänt.

Däremot vill ÖIK:s lagkapten gärna se att spelare som eventuell upprepar sina försyndelser får betala för det i form av längre avstängningar.

– Så kallade återfallsförbrytare måste få kännbara påföljder. Det kan vara ett sätt att försöka få stopp på den här problematiken, säger Nils Bergström.

Mer läsning

Annons