Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henrik Lundqvist hyllas av lagkamrater och tränare i New York: "Jag har haft tur"

/

Henrik Lundqvist är kungen av Manhattan, det har sagts om och åter igen. Men efter matchen mot Philadelphia Flyers kan ingen tveka om att han är en av de största någonsin. – Jag har haft tur, säger den ödmjuke Järpensonen.

Annons

Lördagens vinst var Henrik Lundqvists 20:e den här säsongen. Han är därmed den första NHL-målvakten någonsin att börja sin karriär med elva säsonger med 20 vinster per säsong. Det är faktiskt bara han, Tony Esposito och Martin Brodeur som över huvud taget har haft elva raka säsonger med 20 vinster och totalt har han vaktat kassen vid 359 vinster för sitt New York Rangers. Det är bara Florida Panthers Roberto Luongo som har gjort fler vinstmatcher.

– Jag är stolt över min statistik. Jag vill göra det mesta möjliga av min karriär, arbeta hårt och försöka hjälpa laget att vinna matcher, säger Lundqvist till NHL.com.

Men han tar inte åt sig äran för de fantastiska siffrorna han har presterat.

– Jag har haft tur. Jag har varit en del av så många bra lag med bra spelare som har stöttat mig genom hela karriären. Jag har också fått chansen att spela många matcher, säger han ödmjukt.

För tränaren Alain Vigneault är han en ovärderlig byggsten i Rangers.

– Han är en av eliten bland målvakterna i ligan, utan tvekan. Jag tror att det som tog honom till den här nivån är hans arbetsmoral, hans förmåga till förberedelse och hans mentala kapacitet, säger Vigneault.

– Han är väldigt fokuserad på rätt saker, därför är han en i den absoluta eliten, fortsätter han.

Läs också om hur Lundqvist hyllar Åre i amerikansk media.

Men Järpensonen har faktiskt ett sämre snitt den här säsongen än någonsin tidigare efter att ha släppt in fler mål i snitt. Men de tre senaste matcherna har han släppt in två mål eller mindre och allt pekar mot att det blir allt bättre.

– Jag känner att formen är på väg i rätt riktning. Tekniskt sett kommer jag närmare och närmare dit jag vill vara. Mentalt vinner man mer och mer självförtroende när du gör bättre ifrån dig där ute, säger Lundqvist till NHL.com och fortsätter:

– Tekniskt sett tycker jag att jag spelar mitt eget spel. Inte bara i de senaste två matcherna utan i de senaste fyra fem. Det hjälper självförtroendet och det hjälper ju så klart när man vinner.

Se Henrik Lundqvists otroliga skorpionräddning här

Hans lagkompisar känner att de har tur som har honom och hyllar den svenske målvakten som den sista räddande utposten.

– Det känns som att jag säger det varje år: varje match slår han ett nytt rekord. Vi har tur som har hon där bak. Han gjorde några otroliga räddningar i kväll och höll oss kvar i matchen. Det är bra att veta att han finns där för dig. Varje kväll kommer han med något speciellt, han har en lång karriär framför sig och vi är glada att han är på vårt lag, säger backen Dan Girardi.

Läs mer om matchen mot Philadelphia Flyers och hur Henrik Lundqvist blev historisk

Läs också: Henrik Lundqvist bidrar med generös gåva till svårt sjuka barn

Mer läsning

Annons