Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pappa Jörgen om att se sonen Calle Själin spela i landslaget på tv: "Det är spännande och roligt"

ÖIK:s backtalang Calle Själin är mitt i J18-landslagets femnationsturnering. Hemma från soffan tittar pappa och ÖIK-profilen Jörgen Själin med spänning och stolthet.
– Jag har inte följt Calle internationellt förut så det är kul att se honom spela, säger pappa Jörgen Själin.

Annons

Turneringen är i full gång, tre av fyra matcher är avklarade och facit är helt klart godkänt för småkronorna. Första matchen förlorade dem med 0–3 mot Finland. Sedan har de vunnit med 2–1 mot USA och vann mot Schweiz med 3–2 efter straffar.

Calle Själin, Östersunds IK

–De har spelat ganska bra. Men jag har ju mest kollat på Calle och det har varit häftigt. Han var sådär i matchen mot Finland. Sedan tyckte jag att han var riktigt bra mot USA och i mathchen mot Schweiz får han godkänt, säger pappa Själin.

Jörgen Själin är en eldsjäl. Förutom att han är pappa till Calle så är han ansvarig över Hockeygymnasiet, tränare till ÖIK:s J18-elit och sportsligt ansvarig för de yngsta lagen i ÖIK.

Du har många puckar i luften?

– Det är nog så på alla jobb, men det går ju inte att neka, man brinner ju för hockey, säger Jörgen Själin.

Tycker du att Östersund är en bra stad att hockeyfostras i?

– Nu är jag kanske lite färgad av att jag är mitt i det men det tycker jag absolut att det är. Vi har ett unikt koncept på Hockeygymnasiet där vi försöker utvecklas hela tiden och jobbar stenhårt efter våra riktlinjer. ÖIK är en förening på frammarsch och Östersund är en bra ort för unga hockeyspelare.

Han menar att det är viktigast att ta hand om de unga och ge dem en livslång kärlek till ishockeyn redan från start.

– Blir de inte spelare så hoppas vi på att de kanske vill bli ledare eller domare, säger Själin.

Han berättar att de försöker förbereda spelarna från gymnaiset så gott som möjligt.

– Blir man duktig så syns man oavsett vart man bor. Det handlar om att marknadsföra sig som spelare. Är man seriös så kommer man att få belöningen förr eller senare.

Han berättar om sin filosofi för att lyckas.

– På skolan försöker vi ge spelarna balans. Balans mellan, skola, hockeyn på skoltid, hockeyn på kvällstid och det sociala livet. Träningen är det aldrig något problem med för killarna, hittar de bara nyckeln mellan träning, sömn och kost så har man hittat en helhet, säger Själin.

Ses Calle som en inspiration för andra unga Östersundsspelare i och med sina landslagsuppdrag?

– Jag är nog fel person att svara på det men det hoppas och tror jag. Calle är en god förebild men alla har något att utveckla. Alla spelare är unika och det är roligt att han fått chansen.

– Det är en konst att vara bara tränare och inte pappa. Men vi behärskar det bra och har funnit en balans. I ishallen är jag tränare och hemma får jag vara pappa.

Hur skulle du beskriva Calle som spelare?

– Han är en tvåvägsback, han är både defensiv och offensiv i sitt spelsätt. Han är fysisk och en allroundspelare. Sedan läser han spelet bra, säger pappa Själin.

Hur känns det att se honom spela?

– Det är spännande, inspirerande och roligt. Men det hade det varit oavsett vilket spelar det var från vår förening. Det är lika häftigt att se alla ÖIK-produkter när de får ta på sig landslagströjan. Det är ett bra skyltfönster för klubben, säger Själin.

På lördag möter småkronorna Tjeckien och nästa vecka väntar hemresa från USA till Sverige igen.

Annons