Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Iskall respons på förslag om frysta löner

Fundera inte ens på att frysa lönerna, är de kommunala fackens ­reaktion på utspelet från kommunalrådet i Älmhult. Inte ens regeringen verkar trakterad.

– En ekonom skulle påpeka att det riskerar att leda till konsumtionsbortfall, sade statsminister Fredrik Reinfeldt, i en av många kommentarer till förslaget från Älmhults kommunalråd Elizabeth Peltola (C), men tillade att lönebildning är en sak för fack och arbetsgivare.

i ett svårt läge för kommunens ekonomi inspiration från IF Metalls avtal med industriarbetsgivarna.

Avtalet ger de lokala parterna möjlighet att komma överens om sänkt arbetstid och lön under en övergångsperiod, för att spara pengar och möta hot om varsel och uppsägningar.

Men innehållet i Peltolas förslag är annorlunda – hon vill frysa lönerna för kommunens anställda på 2008 års nivå. Det skulle gälla också politikernas arvoden.

reaktionerna på förslaget om lönefrysning är ett otvetydigt NEJ!

– Vi kan aldrig acceptera det, säger Kommunals ordförande Ylva Thörn och påpekar att det finns ett centralt avtal, med löneökningarna inlagda i april i år, som gäller till april 2010.

Hon säger att förslaget kom som en överraskning men att många verkar vilja passa på när IF Metall lämnat en öppning genom sitt avtal.

ser inte någon rim och reson i utspelet.

– Metalls avtal är tillkommet i en extrem situation där företagens överlevnad står på spel, säger Gunnar Wetterberg, samhällspolitisk chef på Saco som inte kan se att någon enda kommun i Sverige är i en jämförbar situation.

Hos Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) säger ordföranden i förhandlingsdelegationen, det moderata kommunalrådet Ingela Gardner Sundström att det inte haft några diskussioner eller förslag om att frysa anställdas löner.

Hennes personliga åsikt är, säger hon, att lönefrysning inte är en framkomlig väg.

, Elisabeth Peltola, hade en intensiv måndag efter sitt utspel.

– Jag blir lite förundrad över att man inte ens är beredd att diskutera frågan. Det var ju en av avsikterna med att lyfta fram förslaget, säger hon till TT.

Hon säger att avsikten inte var att bryta mot gällande avtal utan att öppna upp för omförhandlingar när konjunkturen ändras dramatiskt under innevarande avtalsperiod.

Peltola hoppas nu att frågeställningarna kommer att vara med vid nästa avtalsrörelse.

– Att man tänker till då på hur man formulerar avtalen och vilka effekter det kan få om det kommer radikala svängningar. (TT)