Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Iskallt bakslag för våren

Iskalla nordliga vindar och minusgrader nattetid på många platser långt ner i Götaland. När sköna maj kom blev det ett rejält bakslag för våren. I Kalmar noterades exempelvis den kallaste majtemperaturen sedan 1965.

Och inte blir det varmare i brådrasket heller. Prognosen för de närmaste fem dygnen talar om fortsatt kyla, framför allt nattetid.

Temperaturerna kommer att ligga under de normala, här och där även mycket under de normala.

– Det är egentligen bara längs Götalands kuster och i Skåne som temperaturerna kommer att vara som de brukar så här års, säger Sofia Söderberg.

Det är ett högtryck över Nordatlanten och ett lågtryck över västra Ryssland som ställer till det.

Iskalla nordliga och nordvästliga vindar, som nypt kinder och nästippar de senaste dygnen, kommer att fortsatta att nypa.

Kallast i Götaland natten till fredagen var det i Hagshult i trakterna av småländska Vaggeryd med nästan minus sju grader.

I Kalmar noterades den lägsta majtemperaturen sedan 1965 med minus fyra och när Ulricehamnsbor tittade på sina termometrar var det minus sex, den lägsta temperaturen en majdag sedan 1967.

I Vänersborg var det minus 3,7 och det är kallaste majtemperaturen på 115 år.

– Det kändes lite speciellt att läsa av och se detta otroligt låga värde, säger SMHI:s klimatobservatör Ingemar Vänerlöv till P4 Väst.

TT