Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Iskander, flygkränkningar, hackning, marinkåren till Tröndelag – här nyheterna som visar att svensk debatt inte hänger med just nu

Det är två trender som tillsammans är dåliga nyheter för en svensk politisk debatt som inte hänger med i de säkerhetspolitiska realiteterna.
Den ena trenden är att utvecklingen går i rasande fart just nu, och att den går åt fel håll. Den andra trenden är att problemen är här för att stanna. Länge till.

Två gånger med fem timmars mellanrum är ingen slump. Särskilt inte när det sker samma dag som Finland skriver på ett försvarsavtal med USA. Ungefär så enkel är analysen att finländskt luftrum kränktes två gånger av Su-27:or under samma dag. Bestyckningen på de kränkande planen kan beskrivas som ”inte särskilt vänligt”, alltså krigsrustade och något som kan beskrivas som ovanligt i närheten av finländskt luftrum. En påminnelse om "Hej Finland, här är vi", ni är fortfarande granne med Ryssland. Dessutom kränktes estniskt luftrum samma dag, för femte gången i år.

Flygkränkningarna skedde i samband med att Ryssland transporterade Iskanderrobotar till Kaliningrad. Iskander har kapacitet att ta en kärnvapenladdning. Malmö, Karlskrona, Visby och Södertälje ligger inom räckvidd. Det gör även Riga, Vilnius och Warszawa. Att Ryssland avsett att flytta Iskander till Kaliningrad som en del av övningsverksamheten har varit känt tidigare.

Läs mer: Rysslands atombudskap till oss

Men när det väl sker kallar försvarsminister Peter Hultqvist (S) det för ”provokativ signalpolitik". En tolkning är att Iskander är ”signalpolitik” till USA angående Syrien där Rysslands bombningar av Aleppo fördöms av allt fler som krigsförbrytelser. Ett försök från USA att införa flygförbudzon i Syrien kan snabbt leda till eskalering i Östersjön.

Inte heller är det en slump att spåren om dataintrång som har att göra med amerikanska valet leds nu till Ryssland. Nyheten att amerikanska myndigheter öppet pekar ut Ryssland för att ligga bakom hackning och påverkansförsök av valet är en anmärkningsvärd nyhet som drunknat i mängden av nyheter senaste tiden.

Under måndagen blev det också känt att amerikanska försvarsdepartementet för samtal med Norge om att skicka 300 marinkårssoldater till basen i Værnes i Tröndelag. Initiativet uppges komma från USA och det säger något det säkerhetspolitiska läget. Från basen, som ligger intill E14, tar det bara en timme att köra till Storlien i Jämtland. I området finns också utrustning för 15 000 marinkårssoldater i bergrum. USA började med förhandslagring i Norge 1981 när det Kalla Kriget var kyligt, men då spelreglerna var etablerade mellan Kreml och Väst.

Läs mer: Aleppo har blivit vår tids Guernica

När Sovjetunionen föll höll grottorna på att överges, USA ifrågasatte det rationella att ha kvar förhandslagringen, men det blev kvar Norge tog över kostnaderna på 90-talet. Ett beslut som troligen både den norska och amerikanska regeringen är rätt nöjda med idag. 300 amerikaner i Tröndelag är inget hot mot Ryssland, men det är ett tungt signalbudskap till Kreml att lugna ned sig.

Men problemen med Ryssland kommer att vara i minst i åtta år till, åtminstone tills president Putins andra presidentperiod har avslutats. Att Putin säkrat sin valseger 2018 tar de flesta för givet. Det innebär att vi kommer att se mer av samma mönster. Ryssland försöker allt intensivare uppnå sina säkerhetspolitiska, som handlar både om att bygga inflytelsesfär på bekostnad av nationella självbestämmanden hos grannländer samt att säkra regimens överlevnad.

Det förutsägbara när det gäller Ryssland är att i våra ögon kommer Kreml fortsätta att agera oförutsägbart i syfte med att uppnå sina geostrategiska mål.

I bilden ingår att Ryssland kommer arbeta vidare med påverkansförsök. Det handlar både om att spela ut länder mot varandra, och att spela ut olika grupper i ett och samma land. Samtidigt är vår möjlighet att påverka utvecklingen i Ryssland ytterst begränsad.

Det förutsägbara när det gäller Ryssland är att i våra ögon kommer Kreml fortsätta att agera oförutsägbart i syfte med att uppnå sina geostrategiska mål.

Samtidigt har det i Ryssland skett en fördubbling av antalet arbetsmarknadskonflikter det senaste kvartalet jämfört med kvartalet innan. 66 000 är helt eller delvis utan lön på jobbet. Det innebär fler dåliga nyheter för omvärlden när Ryssland behöver öka fiendebilden för binda befolkningens lojalitet vid regimen. Bland säkerhetsexperter spekuleras det öppet i att Östersjöregionen inom kort kan få se en rysk kärnvapenövning.

Samtidigt ska vi komma ihåg att dränka vår informationsmiljö med oroväckande nyheter är en del röken och speglarna som Ryssland använder sig av för att uppnå politiska fördelar.

Trots insikten om spelet för gallerierna är det är det svårt att bortse från att ekonomin kan bidra till Ryssland ökar sin riskaptit i friktionen med omvärlden. Det är inte utan skäl vår tid kallas för den farligaste sedan andra världskriget.

Läs mer: Försvaret fortsätter i otakt

Insikten om läget som ändå finns i exempelvis Stockholm präglar ännu inte den svenska inrikespolitiska debatten. Efter partiledardebatten i Agenda har det mesta handlat om försvarsberedning eller inte, istället för att använda sig av beredskapskrediten på upp till 40 miljarder kronor. Pengar som behövs för att snabbt justera tidigare tillkortakommanden i försvarspolitiken.

Det är bättre att använda krediten medan tid ännu är än när det är försent. Problemet är att vi inte sitter med facit i hand hur framtiden blir. Bara det är skäl nog för partiledaröverläggningar om kreditens användande.

Fotnot: Bakom analysen ligger ett tiotal informella samtal den senaste tiden med forskare, diplomater, politiker, experter och journalister i östersjöområdet.

Läs mer: Nej, 12 kanoner löser inte svensk försvarsförmåga

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte tidigare avsnitt av Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar