Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Islandshästarna gör upp på Wången under SM

Snart är det dags för ett av sommarens största sportevenemang i Jämtland. 26-29 juni kommer Sveriges elit inom islandshästsport att göra upp på Wången när de tävlar i SM.

Annons

Sista helgen i juni är det dags för islandshäst-SM, ett mästerskap där 160 ekipage deltar. Det är den lokala föreningen Gneisti, med runt 150 medlemmar i Jämtland, som tillsammans med Svenska islandshästförbundet och Wången arrangerar SM.

SM arrangeras helt ideellt med krafter från klubben. Joanna Sätter är PR-ansvarig för Gneisti och SM och berättar att det är fantastiskt roligt att anordna SM:

– Det krävs stora insatser eftersom det till hundra procent är ideellt men vi vill lyfta blicken för Jämtland och Wången.

Under SM tävlar hästarna i grenarna fyrgång, femgång och tölt på en ovalbana som är 250 meter lång. Hästarnas gång bedöms av fem domare efter en skala på 0–10. Hästarna tävlar även i flygande pass längs en rakbana. Då är det snabbast tid som vinner och de hoppas på nya rekord under SM då en helt ny passbana byggts på Wången.

– Den är helt ny och har riktning mot stallarna, det kan göra att hästarna springer fortare, berättar Joanna Sätter.

Även ovalbanan på Wången har rustats upp.

– Vi är otroligt glada över att vi har en så bra samarbetspartner som Wången som verkligen satsar, fortsätter Joanna.

Gneisti är i dag en stor klubb som ständigt växer i takt med att intresset för islandshästar blir allt mer populärt.

Vad är det som har gjort att du fastnat för islandshästar?

– Det är ju speciellt med gångarterna, har man börjat med islandshästar är det svårt att gå tillbaks till något annat. Det handlar hela tiden om rätt takt och tempo men det kan även vara fart och fläkt, avslutar Joanna Sätter som, när hon inte är PR-ansvarig inför SM, utbildar sig till hippolog på Wången.

(Artikeln kommer från Lokaltidningen Krokom och är en uppdaterad version med rättelser då den tryckta versionen var felaktig).