Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Isobel Hadley-Kamptz: Många liberaler vaknade för sent – men tillväxt behövs för att rädda klimatet

Greta Thunbergs tal till FN:s klimatmöte jämförs redan med Martin Luther King. "I 30 år har forskningen varit kristallklar. Hur vågar ni fortsätta titta bort?"

För bara ett år sedan satt hon ensam utanför riksdagen med en handmålad skylt och borgerliga opinionsbildare tyckte hon hellre borde gå i skolan.

Och politiker, allra mest från höger, har tittat bort. I veckan har den marknadsliberala tidskriften The Economist klimat-tema, och kräver radikala åtgärder från både stater och näringsliv. Det är toppen, men jag minns hur avfärdande tidningen skrev om klimatet för bara 15 år sedan.

Jag minns hur svenska liberaler viftat undan vetenskaplig konsensus som vänsterflum. På 1980-talet talade till och med Margaret Thatcher oroat om klimatet, men sedan kom oljebolagens lobbyinsatser in och ledde högern vilse.

Vi liberaler har givit bort klimatfrågan och därför är det inte konstigt att klimatengagerade, som Greta Thunberg, tror att svaret ligger i idéer om nolltillväxt.

Detta är helt vårt eget fel. Men nolltillväxt skulle tyvärr göra det omöjligt att hantera de effekter som klimatförändringarna redan ger.

Det krävs enorma investeringar i allt från vädervarningssystem till förnyelsebar energi och infrastruktur för att världen ska fortsätta vara beboelig.

Tillväxt är det enda sätt som finns att öka världens resurser, så att vi har råd med det.

Visst kan man förespråka omfördelning i stället, men jag tror inte att de som gör det förstår riktigt hur lite pengar som då skulle finnas kvar att leva för, att betala modern medicin, utbildning, välfärd med.

Om alla världens resurser i dag delades lika skulle det bli ungefär 13000 kronor i månaden per person, totalt, inklusive allt som ska bekosta det offentliga. Det blir inte mycket cancervård eller universitet.

Hittills har dock tillväxt och koldioxidutsläpp följts åt. De uppfinningar som från 1800-talet ökat välståndet för de allra fattigaste med så mycket som 3000 procent byggde på ökad fossilanvändning. Men det är ingen naturlag.

Tillväxt i sig handlar om att människor kommer på nya och smartare sätt att göra saker. Just nu handlar många av de smartare sakerna om att minska klimatpåverkan, som SSAB:s fossilfria stål, eller Bill Gates-projekt om att generera energi ur koldioxiden i luften.

Det finns en missuppfattning till både höger och vänster om att tillväxt kräver evigt ökande konsumtion av varor. Hjulen måste hållas rullande, som det heter. Men det är fel.

Tillväxt kräver att människor är fria att tänka ut nya saker och lika fria att välja eller välja bort att betala för dem. ”Saker” kan här lika gärna vara något immateriellt – ny konst, nya tankar, nya tjänster med nollutsläpp.

Vi måste radikalt höja priset på att släppa ut koldioxid. Eftersom vi liberaler är så sena till den här festen krävs dessutom sannolikt regler och förbud, mot exempelvis nya bensinbilar.

Det krävs livsstilsförändringar av oss alla, en del kommer vara jobbiga.

Men ett gott liv bygger inte på stora koldioxidutsläpp, lika lite som en växande ekonomi gör det.