Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Isolering och långa dagar på asylboende

Det är långt till affären och det går för få bussar. Det menar Hasan Mohamed Haki Jota, som bor på asylboendet i Björnänge.

När ÖP kommer på besök är de flesta dörrar stängda här i den röda längan bakom hotellet. Men så dyker Hasan Mohamed Haki Jota från Syrien upp och visar hur det ser ut på hans rum. Det finns en våningsäng, en garderob och en stol. Det finns inget att göra och det blir långa tråkiga dagar. Migrationsverket erbjuder ingen sysselsättning och det är fem kilometer till Åre.

– Det finns ingenting att göra, ingenting, säger han upprört.

Richard Alvfén, Migrationsverket Östersund, berättar att kravet vid upphandlingen av asylboende var att det skulle vara högst två kilometer till närmaste hållplats. Kritik från de boende och även ortsbor på att anläggningen ligger för långt bort från byn har nått Migrationsverket.

– Vi har informerat om att de boende måste vara försiktig i trafiken och inte gå i klungor, säger Alvfén.

Migrationsverket ställer inte krav på att asylboendet eller kommunen ska erbjuda sysselsättning. Åre Contintental Inns vd Fredrik Fortkod har planer på att ställa i ordning grönytorna bakom anläggningen där det bland annat finns en träkåta och en liten linbana.

Många privatpersoner har redan visat intresse för att hjälpa de asylsökande. Exakt hur man ska kunna organisera hjälp är inte klart. Redan förra veckan skänkte privatpersoner från Östersund leksaker till barnen.

– Men det skulle behövas några cyklar. Och det kommer snart en kall vinter och då kan det krävas varma kläder. Det är många som frågra hur de kan hjälpa till men det bästa är att ta direkt kontakt med de boende, säger Fortkord.

Det tog tre dagar mellan beskedet om att hotellet ska få ordna asylboende tills att de första 50 personerna anlände. Den snabba processen har inneburit en del huvudbryn.

– Vi har mycket kvar att lära oss för att det ska fungera bra.

Fredrik Fortkod menar att det gäller att ödmjukt lyssna på de boende och försöka lösa varje problem som dyker upp.

– Det bäst vore om Migrationsverket hade personal på plats i alla fall vid uppstarten. Vid uppstarten är det ju många frågor. Och det finns frågor som inte vi kan svara på, säger han.

Läs mer:

Många vill hjälpa de asylsökande i Åre

Åre kommun har informationsmöte om asylboendet

Bert Karlsson vill starta asylboende i Åre

Nytt asylboende i Åre ska finansiera skidliftar