Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

IT-företagen testar nytt för att locka framtida arbetskraft

– Apparnas genomslag i mobilen har betytt mycket för oss. Nu lockas många av att själva kunna göra appar.

Joakim Ek, vd på IT-konsultbolaget Kaj 63 i Östersund känner av avsaknaden av programmerare. Han gör det tillsammans med 10-15 andra företag i branschen i närområdet. Nu gör de gemensamma ansträngningar för att få fler IT-studenter, och som dessutom ska bo kvar i länet efter att studierna är avslutade.

Östersunds kommun, Mittuniversitetet och företagen har gemensamt startat en rad åtgärder som främst vänder sig till de studenter som läser programvaruteknik och informatik. Men även till elever på gymnasieskolorna

– Vi vill klargöra att arbeta som programmerare inte bara innebär att man sitter dagarna i ända och stirrar in i en dataskärm. Jobbet är kreativt, du får umgås med folk och arbetsmarknaden är synnerligen god, säger Joakim Ek.

Ett grepp som kommer att testas är att redan från första dagen på utbildningen erbjuda studenten en företagsmentor.

– Företagare ställer även upp som föreläsare på skolorna för att beskriva arbetet närmare. Vi planerar även en sorts bemanningsservice, där studenterna får chans till arbete och pengar och vi företagare får chans till hjälp med arbetsbördan, säger Ek vidare.

– Tanken är att täta kontakter från Dag 1 på utbildningen ska innebära att "alla känner alla" och att en anställning i princip är klar då utbildningen är färdig, förklarar Joakim Ek.

Företagens besök på gymnasieskolorna har slagit väldigt väl ut enligt Ek. Hur effekten blir på universiteten efter dessa aktiviteter kommer att visa sig först i höst då ansökningarna, förhoppningsvis kommer att strömma in.