Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

IT-ministern skickar brev i stället för sig själv

Anna-Karin Hatt (C) chattade med ÖP:s läsare men hon vill inte komma till Östersund för att prata bristande mobiltäckning med Socialdemokraterna. Hon skickar det här brevet i stället.

Robert Uitto (S), ledande politiker inom Regionförbundet, bjöd in Anna-Karin Hatt (C) efter ÖP:s artiklar om bristande mobiltäckning. Det var efter en intervju med ministerns sakkunnige tjänsteman Henrik Ishihara som Robert Uitto bestämde sig för att bjuda in Hatt till länet.

– När ministerns departement låter uttala att vi har bra mobiltäckning där det bor folk blir jag upprörd. Det är det samma som att människor eller företag i glesbygd, som helt klart bidrar med skattepengar till landets välfärd är ointressanta, säger Robert Uitto (S).

Enligt honom blir han varje vecka kontaktad av boende och företagare i länet med mobil- och bredbandsproblem. Han och partiet hade tänkt sig en heldag med ministern för att hon skulle få förståelse för situationen.

Men hon tackar nej och skickar en debattartikel till honom och Socialdemokraterna som svar:

"Allt sedan vi i Alliansregeringen fick väljarnas förtroende att leda landet 2006 har vi arbetat intensivt för att förbättra mobiltäckningen i hela Sverige. Just därför blev vi i Sverige först av alla i hela världen när vi redan år 2007 bestämde oss för att börja använda de radiofrekvenser som tidigare användes för den gamla analoga TV:n till mobiltelefoni, och tack vare det beslutet kan vi nu bygga ut 4G i rekordfart i hela landet.

Det senaste året har allt fler mobilanvändare påpekat att mobiltäckningen inte lever upp till de löften som operatörerna gett. Det är lätt att förstå, för det finns alldeles för många exempel på när operatörernas täckningskartor inte stämmer med verkligheten. Det är oacceptabelt, och det är just därför som jag har skärpt tonen mot operatörerna så att de nu kraftigt ökar sina investeringar för att bygga ut mobilnäten. Nyligen meddelade exempelvis Tele2 och Telenor att de ska miljardsatsa på att bygga ut mobiltäckningen. I Jämtlands län kommer antalet basstationer att öka med hela 88 procent.

Mitt och Alliansregeringens fokus är att påskynda utbyggnaden av mobilnäten, och just därför har vi fattat beslut om en rad åtgärder som ska leda till det.

Det var just därför vi förra året gav Post- och Telestyrelsen i uppdrag att göra stickprovsmätningar och kontrollera hur täckningskartorna stämmer med verkligheten. Det är just därför som PTS har fått i uppdrag att ta fram ett förslag till en långsiktig nationell plan för hur vi ytterligare kan förbättra mobiltäckningen, som de kommer överlämna till mig och regeringen i början av mars. Det var därför PTS under hösten fick genomföra regionala dialogmöten för att lokalt och regionalt se hur man kan bidra till att mobiltäckningen kan bli bättre. Och det är därför som PTS och Konsumentverket har fått i uppdrag att se över hur operatörerna använder täckningskartor och annan marknadsföring, och ge förslag på lagskärpningar om de bedömer att det är nödvändigt.

Att även socialdemokratiska politiker nu tycks intressera sig för det här området är välkommet. Men lyssnar man bortom Socialdemokraternas kritik – som mest kännetecknas av principen om för lite och för sent - och ser till vad de själva föreslår, så ekar det ganska tomt. Medan Centerpartiet och Alliansregeringen gjort en lång rad insatser för att förbättra mobiltäckningen lyser nämligen oppositionens förslag fortfarande med sin frånvaro.

De fåtal förslag de har nämnt skulle antingen vara omöjliga att genomföra, eller rent av förvärra problemen. Den så kallade nationella roaming som oppositionen ibland talar om skulle tvärtom minska operatörernas drivkrafter att investera i att bygga ut mobilnäten, eftersom operatörer med sämre täckning i sina nät då skulle kunna åka snålskjuts på andra, utan att behöva investera själva. Och när de då och då föreslår att vi skulle dra in operatörernas tillstånd, på mer eller mindre godtyckliga grunder, för att förse dem med nya täckningskrav, så strider det mot grundläggande principer och den lagstiftning socialdemokraterna själva införde i regeringsställning.

Mitt, Centerpartiets, och Alliansens fokus är att vi i Sverige ska få allt bättre mobiltäckning. Jag är beredd att diskutera med var och en som verkligen har konkreta och konstruktiva förslag att bidra med för att vi ska nå dit. Men tyvärr tycks Socialdemokraterna ännu inte tillhöra den skaran."

Anna-Karin Hatt (c), it- och energiminister