Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

IT-strul kostar miljarder

Annons

IT-stöd underlättar i arbetet, IT-systemen bidrar till ökad säkerhet och IT-supporten fungerar bra på många håll. Det visar en rapport som Vision har gjort i samarbete med TCO Development.

Men, när de 1 400 deltagarna fick uppskatta tidsförlusten till följd av IT-strul, landar siffran på i genomsnitt 26 minuter om dagen. Under en månad blir det nästan elva timmar som går till spillo.

I lönekostnader – för endast dem som deltagit i undersökningen och beräknat på en månadslön som är 27 500 kronor – handlar det om 30,5 miljoner kronor i förlust för arbetsgivarna på ett år.

Det är svindlande summor vi talar om! Miljarder kronor slösas årligen bort runt om i landet på IT-system som inte svarar upp mot behoven. Det här är tid och resurser som arbetsgivarna kan använda till att vidareutveckla verksamheten, förbättra villkoren för medarbetarna och därmed ge ännu bättre service till medborgarna.

Samtidigt visar rapporten att när personalen som använder IT-systemen har inflytande över och kan påverka IT-systemens utveckling och utformning, så leder till en bättre digital arbetsmiljö och minskad stress. På köpet får arbetsgivaren också ökad kvalitet, effektivitet och säkerhet.

Vision föreslår nu tre åtgärder för en bra digital arbetsmiljö:

• Låt personalen medverka från början till slut när ett IT-system planeras, utvecklas eller ska bytas ut. Fånga upp idéer om hur användbarheten kan bli bättre för verksamheten som helhet och för användarna.

• Synliggör digital kompetens. Digital kompetens och verksamhetskunskap är två grundläggande förutsättningar för att få fungerande IT-system och de ska premieras.

• Hitta tidstjuvarna med hjälp av IT-skyddsronder. IT-skyddsronder är ett bra stöd för att ringa in förbättringsbehov och samla in åtgärdsförslag från användarna. Rutiner och avtal med IT-leverantörer ska finnas för att snabbt åtgärda brister i systemen.

Det här uppmanar vi i Vision kommunerna i Jämtland att ta fasta på!

Birgitta Lindström

ordförande Vision Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel