Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ivar blir en dyr historia

Med Dagmar, Hilde och Ivar som stormfällare inom loppet av två år, har det mellannorrländska skogsbruket fått mer än nog av naturens nycker. Nu kommer nämligen det första preliminära beskedet från Skogsstyrelsen om stormens omfattning och det är nedslående.

Annons

Värre än befarat, är myndighetens sammanfattning och uppskattar stormskadornas omfattning till 4,5–6,5 miljoner kubikmeter skog som blåst ner. Det kan jämföras med Hilde i november som tog 3 miljoner kubik och Dagmar i julhelgen 2011 som fällde ytterligare 4-5 miljoner kubikmeter.

Skogsstyrelsens ekonomiska uppskattning efter Dagmar annandagen 2011 var att värden för 1-2 miljarder kronor då låg mer eller mindre skadade ute i skogarna.

Något liknande av ekonomiskt avbräck kan uppskattas även denna gång, även om inte alltihop går till spillo. Men skogsägare som drabbats gör det hårt och inga försäkringar i världen kan ersätta exempelvis delar av nedfallna skiften som kanske vårdats i flera generationer. Känslor likväl som pengar kommer in i denna hantering.

Viktigt nu är att prioritera granen, skriver Skogsstyrelsen och ser en annalkande vår med möjliga vindfällen kvar i skogarna och i så fall kraftiga angrepp från granbarkborren. Det här får bara inte ske utifrån stormens biologiska bieffekter.

Nu tvingas skogsbolag, skogsägareföreningar och privata skogsägare till ett omfattande extraarbete och det lär starta omgående. För så länge det inte är en massa snö gynnar det åtminstone möjligheten att både ta reda på och forsla ut stormfällt virke.