Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ivar rådde inte på nya liften

Stormen Ivar slog till med full styrka och testade Lofsdalens nya vindsäkra lift till max.

Men liften stod pall och kunde invigas enligt plan på lördagen.

– Vindmätaren slog i fullt. Det enda som for var ett par betongplattor. Men inget i liften, säger en nöjd Ola Andersson, vd Destination Lofsdalen.

I snöyra kunde Ola Andersson på lördagen klippa invigningsbandet för Lofsdalens nya sexstolslift. Mindre än ett år efter att arbetet med att bygga liften tog fart.

– Vi började förra vintern. Så det har gått undan, säger Ola Andersson med stolthet i rösten.

Den nya liften har kostat Lofsdalen 41 miljoner kronor och tar liftåkarna upp till toppen på Hovärken. Liften är konstruerad särskilt för att klara hård vind. Bland annat så är varje stol utrustad med en behållare fylld med vätska som ska balansera stolarna. Stolpar, vajrar och lifthus är även de anpassade för att tåla extremt väder.

Redan innan lördagens premiär sattes liften på prov hårdast tänkbara prov när stormen Ivar svepte in över Härjedalen.

– Vindmätaren slog i fullt. Den går bara till 41 meter i sekunden. Och det blåste mycket hårdare. Det enda som for var ett par betongplattor. Men inget i liften, säger Ola Andersson.

Över hundra skid- och snowboardåkare fanns på plats vid invigningen. Bland dem skicrosslandslagets sportchef Tommy Eliasson Winter vars landslag har inlett ett samarbete med Lofsdalen som officiell träningsanläggning.

Den nya liften är en stor investering för Lofsdalen. Men enligt Ola Andersson är det bara ett första steg.

– Vi har som mål att skapa nerfarter även på Hovärkens norrsida. Och för att kunna göra det så var det helt nödvändigt att skapa en bra lift upp till toppen. Som kan knyta ihop södersidan med norrsidan, säger han.