Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ivar: Så är läget vid lunchtid

Strax före lunch saknade drygt 17 500 elkunder i länet ström. Det är också störningar i telekommunikationerna. Tågtrafiken beräknas komma i gång vid 18-tiden.

Elbolagen har personal ute på en rad platser i länet för att åtgärda felen som orsakar att drygt 17 500 kunder är utan ström. Avbrotten fördelade sig så här vid 12-tiden:

EON: 1 884

Jämtkraft: 2 753

BTEA: 3 900

Härjeåns: 8 936

Som exempel kan nämnas att Jämkraft har ett 70-tal personer ute som jobbar med uppröjning och felavhjälpning efter stormen. Företaget berättar också på sin hemsida att 13 skogsmaskiner och två helikoptrar har bokats. I vissa fall kommer träd som ligger över ledningarna att sprängas bort. Jämtkraft beskriver det som ett snabbt och säkert sätt att röja träden från ledningarna.

Det är också störningar i telefonin. 49 avbrott innebär att 4 948 av Telias kunder i länet för närvarande saknar fast telefoni. Även mobiltelefonin är drabbad, vilket beror på att en del av masterna är strömlösa. I områden där det kommer att ta lång tid för elbolagen att åtgärda felen planerar Telia att köra i gång elverk för att strömförsörja masterna. Det säger Marcus Haglund, informationsansvarig hos Telia, till OP.se. Han ger också ett tips till den som befinner sig i en nödsituation, men som inte kan ringa på grund av dålig täckning:

"Stäng av mobilen, ta ut simkortet och starta mobilen igen, då kan det fungera att ringa 112 eftersom mobilen kopplar upp mot den operatör som fungerar bäst."

Stormen Ivar har fått konsekvenser även för tågtrafiken, som står stilla i länet för närvarande. Enligt Trafikverkets preliminära prognos ska trafiken på sträckan Östersund-Ånge vara i gång klockan 18. Norrtåg har ställt in samtliga avgångar på sträckan Sundsvall-Östersund-Trondheim. Inga ersättnignsbussar har satts in. Även här är prognosen att trafiken ska vara i gång igen vid 18-tiden, men Norrtåg har en förhoppning om att några tåg kan avgå tidigare.

Från Bergs kommun meddelas att skolorna i Rätan, Klövsjö, Åsarna och Ljungdalen hålls stängda i dag, fredag. Personal har kommit in till skolorna, men det kommer inte att vara någon undervisning.