Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ivar slog till hårdare än Dagmar

Två dagar efter stormen Ivars framfart är Norrskog säker på sin sak; Ivar slog till hårdare än Dagmar .

– Det har tagit väldigt hårt, säger Mattias Olofsson, skogsrådgivare.

Annons

Han var ute i tjänsten i "sitt" område under hela fredagen, mellan Pilgrimstad och Bräcke och under lördagen har han sett hur det ser ut vid södra Storsjön, i närheten av Oviken.

Resultatet är sådant att han redan nu säger att Ivar tog betydligt hårdare på skogen än vad den stora stormen Dagmar åstadkom för två år sedan.

– Det här är betydligt större volymer än Dagmar. Det är en tydlig bild som Norrskog har, säger han.

Han ger råd till skogsägare i Gimåns område vilket är större delen av Bräcke kommun. När han åkte omkring på ömse sidor om E 14 under fredagen kom han till skogar där himlen var helt öppen.

– Det känns väldigt tråkigt. Man har ju lagt ned jobb på åtgärder i skogen som nu är helt förstörda. Det handlar om gallringsskog som skulle ha stått i 30-40 år till, och därför påverkar den här stormen under lång tid framöver.

Erfarenheterna från Dagmar visade att det var lättare att ta rätt på bestånd där grov, avverkningsfärdig skog hade fallit, än skogar som var gallrade och där skogsmaskinförare fick åka runt och plocka rätt på spillrorna än här och än där. Det blev helt enkelt en dyrare räddningsåtgärd.

Mattias Olofsson har sett hela bestånd fällda, men också stora skador i just gallringsskog. Dessutom verkar många träd ha knäckts så att det blir ont om bra virke att sälja för skogsägarna.

Dagmar orsakade stormfälld skog på 4,5 miljoner kubikmeter enligt Skogsstyrelsen. Är det som Norrskog tror, kommer stormen dagen före Lucia 2013 att ha lämnat ännu mer på marken. Skillnaden mellan Dagmar och Ivar tycks också vara att Dagmar gick på tall. Nu är det alla träd.

Hur reagerar de skogsägare du har träffat?

– De blir självklart mycket ledsna och många vill ha hjälp fort. Det är bra om de kan komma ut och inventera för vi tjänstemän kommer inte att mäkta med att inventera alls. Det är bra om de kan få upp vägarna också så att det går att åka ut, men det är riskfyllt arbete att jobba med stormfälld skog.