Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ivars rytande förskräckte hela mellersta Norrland

Stormar både fascinerar och förskräcker. Vi fascineras av starka naturkrafter, men bara så länge de är på behörigt avstånd.

Annons

Stormen Ivar kom oss nära. Därför blev den förskräcklig i sin rytande våldsamhet under intensiva kvälls- och nattimmar mot Lucia.

Många drabbades. Många är ännu drabbade i form av strömlöshet, tysta telefoner, sargade fastigheter och framför allt: Stormfälld skog i oklar omfattning. Men experter ÖP:s ledarsida varit i kontakt med befarar stora skador, "det är känslan", som en av de mest rutinerade konstaterade vid en första bedömning.

Nu är höststormar inget nytt. Fast fyra på raken bara sedan oktober känns kymigt. Ingen har någonsin rått på vädret, men statistiskt finns lite att luta sig emot och där blir 2013 speciellt med sin täta stormfrekvens.

29 oktober: Simone slår till mot Götaland.

16 november: Hilde virvlar in från Norge och ställer till stort elände i mellersta och norra Jämtland och i Västerbotten.

5 december: Sven drar in över Skåne och södra Götaland.

12 december: Ivar bräcker sina föregångare med vindbyar upp mot 46 sekundmeter och blåser genom märg och ben på oss jämtar, härjedalingar, ångermanlänningar och medelpadingar. Kort sagt: Ovädret sätter samhällsapparaten på hårda prov.

Först som sist kan vi konstatera att SMHI och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, fullgjorde sina plikter. Varningar gick ut i tid. Åtgärder vidtogs. Tåg hölls stillastående på gott avstånd från stormen. Människor uppmanades hålla sig inomhus vilket säkert bidrog till låga olyckstal.

Men en tragisk händelse inträffade när en bilist fick ett träd över sin bil i Härjedalen. Vederbörande vårdas nu på sjukhus.

Strömlöshet är annars den mest påtagliga biverkningen. Värst för abonnenter inom Härjeåns kraft där knappt 9 000 kunder ännu vid fredag lunch saknade sin el.

Lite paradoxalt kunde vi i ÖP samma dag i en annons från Härjeåns läsa om nya elnätsavgifter från 2014. Höjningar förstås och säkert är det många kunder som svär en ramsa över det samtidigt som bolaget inte kan hålla sitt nät intakt. Men som redan nämnts: Starka naturkrafter rår ingen på, även om nog alla elbolag framåt har att marksäkra sina elleveranser så långt möjligt, just för klara en framtida högre servicegrad.

I samma fredagstidning fanns en annan annons från Skogsvårdsstyrelsen med rubricering: "Efter stormen", en nulägesrapport på måndag i Tulleråsens bygdegård från ett samlat skogsbruk med novemberstormen Hilde som utgångspunkt.

Men redan innan det mötet hann hållas kom alltså nästa smäll. Omfattningen i skogen efter Ivar är ännu oklar, för igår var det köbildning hos alla helikopterbolag. Kraftbolagen gick först. Skogsbolagen får vackert vänta, men att även de har en massa extrajobb och att enskilda skogsägare i många fall drabbats hårt, är ingen vild gissning.