Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ja till 1 000 vindsnurror

Det som ska bli den största vindkraftparken i Europa med över 1 000 vindsnurror har fått klartecken från länsstyrelsen i Norrbotten.

– Vilken rolig måndag. Eftersom länsstyrelsen är regeringens förlängda så arm väger beskedet tungt och innebär ett stort steg framåt, säger Mikael Kyrk, operativ chef vid Markbygden Vind AB.
Länsstyrelsens delegation för miljöprövning tillstyrker i sitt yttrande till regeringen att Markbygden Vind ska få sätta upp 1 101 vindsnurror, högst 200 meter höga, i ett område väster om Piteå som är tio kilometer brett och 50 kilometer långt.
– Jag tror att jag kan lova att det blir minst 1 000 nya jobb under en byggtid på 10 till 15 år, säger Mikael Kyrk.
Tyska Enercon, delägare i Markbygden, överväger att starta en fabrik för tillverkning av delar till vindkraftverken i Haraholmen utanför Piteå med minst 200 anställda.
Renbete påverkas
Hela vindkraftparken beräknas kosta 50–55 miljarder kronor och kommer, fullt utbyggd, att producera lika mycket el som hela Luleälven.
Sedan tidigare finns tillstånd för tolv vindkraftverk som ett första pilotprojekt i Dragaliden. Det påbörjades redan i september i näringsminister Maud Olofssons närvaro.
Påverkan på rennäringen har varit den svåraste avvägningen för delegationen. Hårdast kan vindkraftparken slå mot Östra Kikkejaure sameby där 26 procent av vinterbetesmarkerna i värsta fall kan bli obrukbara. Det skulle kunna betyda att det högsta antalet renar för samebyns del måste minskas med 1 000 av sammanlagt 4 000 djur, enligt delegationen.
– Men eftersom energiintresset är så stort så anser vi att det ändå ska gå före, säger Patrik Havermann, chefsjurist som sitter på regeringens uppdrag som delegationens ordförande.
Miljödomstolen
Om hela satsningen med 1 101 vindsnurror genomförs uppfyller det mellan 80 och 120 procent av riksdagens mål för förnyelsebar energi till 2015, enligt Patrik Havermann.
Sammantaget anser delegationen att vindkraftparken går att förena med andra intressen. Om regeringen tillstyrker ärendet går det tillbaka till länsstyrelsen som sätter upp villkoren. Om villkoren överklagas kan det bli ett fall för miljödomstolen, förklarar Mikael Kyrk.
– Det är en bit kvar innan vi kan sätta spaden i jorden, säger han.