Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ja till landets högsta vindkraftverk i Jämtland

Landets hittills högsta vindkraftverk kan komma att byggas i Ragunda och Strömsunds kommuner. Nu har Statkraft och SCA fått klartecken för de 220 meter höga kraftverken.

Länsstyrelsen i Västernorrlands miljödelegation säger ja till företagens ansökan om att bygga de totalt 121 vindkraftverken. 88 av dem ska ligga i Bodhögarna och 33 i Björkvattnet. Den sistnämnda ingår i Björkhöjden som invigdes i början av juni och är Skandinaviens största vindpark.

Flera byar i de berörda områdena har sagt nej till byggandet, med motiveringen att det skulle öka störningarna i närheten, bland annat genom lågfrekvent ljud. Berörda parter har nu till 10 augusti på sig att överklaga beslutet om byggandet.

Miljödeligationen anser inte att det är ett hinder för att ge tillstånd utan inför istället nya villkor där det fastslås vilka nivåer av lågfrekvent ljud som är tillåtna. Den höga höjden är inte heller ett problem, enligt delegationen.

Varje verk beräknas kunna generera 15-20 procent mer förnyelsebar el genom den högre höjden. Bolaget hävdar också i sin ansökan att det ljud som uppstår från vindkraftverken orsakas främst av vilken typ av turbin som används och inte hur höga de är.

Läs mer:

Statkraft skrotar vindkraftplaner i Norge