Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ja till värmestugan

Ett enhälligt kyrkofullmäktige klubbade igenom att flytta värmestugan för socialt utsatta människor i Östersund till Betelkyrkan på Kyrkgatan. Men det var ingen enad församling som gick till beslut.

Trots att alla talare under det extrainsatta kyrkofullmäktigemötet på söndagskvällen bedyrade att de var positivt inställda till att få i gång värmestugan i nya lokaler föregicks beslutet av en hetsig debatt mellan opposition och majoritet.

Borgerligt alternativ och Centerpartiet presenterade en egen utredning om vad kostnaderna för att flytta värmestugan till Betelkyrkan beräknas kosta. Där slutsumman närmast på öret var densamma som tidigare redovisade kostnadsberäkningar. Renoveringen av lokalerna i Betelkyrkan beräknas kosta cirka 750 000 kronor och ska finansieras genom ett tilläggsanslag i 2014 års budget för Östersunds församling.

Det båda sidor däremot var överens om, var att debatten handlade om något annat. Främst var det Christer Siwertsson (BA), Linn Berglin (S) och Margareta Winberg (S) som bytte av varandra i talarstolen under den en och en halv timme långa debatten.

– Oppositionen hade inte kunnat göra så mycket annat än att rösta ja. Vi har ju majoritet. Men det här handlar om ett politiskt spel, säger Linn Berglin som är förste vice ordförande i kyrkofullmäktige.

Christer Siwertsson å sin sida beskyllde Socialdemokraterna och i synnerhet Margareta Winberg till att använda kyrkofullmäktige som en arena för valkampanj inför kommande landstingsval.

– Det här ett försök att använda kyrkofullmäktige som en hävstång in i valrörelsen, sa han i ett replikskifte.

Något som Margareta Winberg besvarade genom att utse Christer Siwertsson till huvudmannen bakom varför det inte längre råder konsensus i kyrkofullmäktige i Östersund. Hon menade att han är ansvarig för att beslutet om värmestugan fördröjts i tre månader.

För tillfället finns det ingen permanent värmestuga i Östersund. Tills vidare har socialt utsatta människor kunnat gå till vapenhuset vid Stora kyrkan.

Eftersom Betelkyrkan ska renoveras innan värmestugan kan öppna är det oklart när öppnandet blir.

Läs mer om värmestugan i Östersund:

Värmestugans framtid avgörs

Insändare: Kommunen måste ta större ansvar för värmestugan

Debatt: Varför förhalar ni beslutet om värmestugan?