Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag äger en perkulator

Annons

Jag köpte en perkulator i veckan, det var medlemspris på Coop. Den låter väldigt mysigt men det blir inget vidare gott kaffe. Kanske krävs det en tillvänjningsperiod?

Förr var det bara kokkaffe. Ofta var det så att man fyllde på vatten på den gamla sumpen och kokade upp, om och om igen. Det blev billigt men det var inte alls gott.

hade varit ute på lantstället och på hemvägen stannade hon i Mercan utanför snickaren P.

– Jag vill lämna sumpen, sa hon, vi har bara kokat en gång och tycker det är synd att kasta bort den.

– Tack då, sa P, och kastade sumpen på kasen så fort Mercan var utom synhåll.

Sedan kom bryggkaffet. Egentligen är det ju inte fråga om bryggning utan om filtrering. Vatten rinner genom snusmalet kaffe. Det fanns en Melittatratt i de flesta kök och en hållare för de vita filterpåsarna. Om påsarna tog slut kunde man använda en kökshandduk, fast det tog tid.

var en stor innovation. Efter morgonduschen var kaffet klart. Vilka tider vi lever i! Men ofta blev kaffet beskt, kanske för att det inte blev tillräckligt varmt. Och slatten som blev kvar smakade vidrigt, när kannan stått på värme på många timmar. På en del fik och motell var det som rävgift.

En del höll fast vid den gamla kaffehurran, ofta tillverkad i plåt. Dög det åt mormor och mor så duger det åt mig också.

breddats. Det är inte bara att köpa en kopp utan man ska specificera. Latte, caffè americano, cappuccino, espresso...

En mjölkbonde jag känner välkomnade den nya vågen.

Något annat nytt är att rosterierna satsat stort på miljövänligt och rättvisemärkt. Ett tag fanns bara några udda sorter  och smaken var inte alltid den bästa. Men nu! Det finns rostningar och smaker på hela skalan. 

I vissa avseenden blir världen bättre.

Men det handlar inte bara om sorter och rostningar. Att sitta ute i skogen och dricka kaffe som kokats över en öppen eld slår vad de svindyra espressomaskinerna åstadkommer.

En gång skrev jag om kokkaffe. Artikeln lades in i dataarkivet. Så skulle en journalist jag känner söka efter en bokrecension om socialdemokratins idéarv.. Han skrev in sitt namn, Kokk. Och den dumma datorn levererade bara artikeln om kokkaffe.

Mer info: www.kaffeinformation.se