Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Jag älskar alla mina katter

– Men det räcker nu, både för katternas skull, min skull och ekonomin.

Det som gjort att 59-åriga Inger Bohman har så många katter är att hon ömmar för utsatta katter som är hemlösa och far illa.

– Jag kan som inte låta sådant vara.

Under barndomen och tonåren i Danderyd hade Inger katt. Det var en grå, långhårig huskatt som hette Piteå. Men sedan dröjde det fram till för tio år sedan då hon för 5 000 kronor köpte rödbruna Vilda Matilda som är av rasen somali.

– Jag blev kär.

som skymmer synfältet så att det är svårt att rätt beräkna höjden till exempel till diskbänken.

– Men hon klarar sig jättebra. Hon är otroligt tillgiven. Hon vill vara med mig, hon är som en hund.

När de är utomhus vill Vilda Matilda sitta på Ingers axel, eller ligga i hennes famn. Och även en ÖP-reporter trycker hon huvudet emot och börjar spinnande tvätta håret på.

För att Vilda Matilda skulle få sällskap tog Inger redan efter några månader den helsvarta huskatthannen Mirre. Och för nio år sedan köpte hon den röda långhårskatten Rosie, en maine coon.

Sedan skulle det ha varit stopp. Men så beslutade Inger efter noga övervägande att Rosie skulle få ungar. Tre av kattungarna dog redan som foster. Den fjärde, Leon, överlevde mot alla odds – och Inger kunde naturligtvis inte skiljas från honom.

Lika ömmande kände hon för Sessan, Sussie Lou och Edina som alla behövde nya hem, vilket märks när hon i texterna till sina bilder berättar om katterna.

– Det känns tillfredsställande att jag har lyckats ge de här katterna ett tryggt hem.

– Nej, jag har ingen favorit så. Jag älskar alla mina katter. Jag ser alla katterna som individer med enskilda behov, och jag pratar och leker med alla. Men det är klart att kärleken växer med åren, man knyter banden ännu hårdare.

Eftersom Inger bor inom tättbebyggt område så får inte katterna vara ute annat än i sällskap med henne.

– På somrarna är jag ute hela dagarna med de katter som vill gå ut. De springer inte ifrån mig. De håller sig i närheten av mig.

Runt den 15 kvadratmeter stora altanen utanför nedervåningen har hon spänt nät så att katterna själva kan vara ute i friska luften.

Hos kattägare kan det ibland lukta kattkiss men hos Inger finns inte ens den minsta antydan till doft.

fritidssysselsättningar kan Ingers katthållning betecknas som normaldyr. Maten, både näringsriktigt torrfoder, burkmat och lagad mat, kostar närmare 1 500 kronor per månad.

Försäkringar för alla katterna, kattsand och övrigt, går på cirka 700 kronor i månaden.

att det finns så många övergivna och hemlösa katter.

– Största problemet är att det föds för många oönskade kattungar som skänks bort hit och dit. Det finns även olämpliga ägare som inte tar ansvar för sina djur, utan låter dem vara ute när det är 25 grader kallt.

– Men det kanske handlar om okunskap, menar Inger.

– Djurägarna kanske inte förstår att vissa delar på katten, till exempel öron, svanstipp och tassar, är väldigt utsatta av kylan. Jag har sett en katt som fått så svåra förfrysningsskador att halva öronen trillade av.

Sex av Ingers sju katter är kastrerade, den sjunde väntar på sin tur.