Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag är avundsjuk på nattugglorna

Alarmet ringer och varje vardagsmorgon är det likadant. Jag tror att det måste vara felställt. Det bara MÅSTE vara mitt i natten.

Ögonen går knappt att få upp och jag kikar på mobilen: 06.00. Det är alltså morgon även om det är omöjligt att tro det. Det är becksvart och det slår mig hur underbart lätt det är att bokstavligen hoppa upp en vårmorgon i mars, till sol och takdropp. Den här mörka tiden är jag lika omöjligt trött varje morgon trots mina 7-8 timmars sömn.

Vilken sömntyp är du? Jag tillhör de som vid 21-tiden en vardagkväll börjar bli lite smått stressad över att jag inte borstat tänderna än. Och det är riktigt trist kan jag säga. Med småbarn i huset kan man med lätt matematik räkna att jag max har en timme till att göra något kul före läggdags. Att träna mellan 21-22 skulle inte funka. Nej, jag skulle missa sömntåget och vara vaken stora delar av natten.

Jag har alltid varit lite smått avundsjuk på de som kommer i gång efter 22. De blir kreativa när vi kvällströtta går och lägger oss. De kanske tar en löptur med pannlampan på, kollar en film eller går ut i garaget och vallar skidorna. De här nattugglorna ser oförskämt pigga ut trots att de inte får så många timmars sömn. Deras extratimmar vill jag också ha.

Min farmor var en riktig nattuggla. Hon satt där på kökssoffan vid det stora köksfönstret och tittade ut över ängen eller så började hon baka vid 01-tiden. Hon var nästan alltid uppe till 02.00. När man sa god natt till henne vid 21 då visste man att lampan skulle lysa länge än i fönstret jag såg från vår stuga. Men de generna ärvde jag inte.

Enligt ett reportage i DN får jag veta att jag en tidig kronotyp, den som blir trött tidigt på kvällen och som får något senare vanor om de får mycket dagsljus. Och så är det absolut. Med något mer dagsljus kan jag helt klart unna mig själv en halvtimme till timme mer vakenhet på kvällen.

Men det är fler som har sena kvällsvanor än är kvällströtta. Mer än hälften av oss har en inre klocka som gör att vi vill lägga oss senare än vi egentligen borde. Den personliga dygnsrytmen styrs mest av gener men även av hur mycket dagsljus vi får.

Även om det är lite trist att lägga sig tidigt så uppskattar jag faktiskt sömnen. Den är en lyx. Jag hade en period då jag inte kunde sova ordentligt och bara gruvade mig för sängen och läggdags. Då förstod jag hur lycklig man ska vara för en god natts sömn eller för att inte har sömnproblem.

Men snart vänder det – med ljuset alltså. 22 december är det årets mörkaste dag, Vintersolståndet, men sedan går vi mot ljusare tider. Och snart är tulpaner och ljusa vårmorgnar inom räckhåll!