Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Jag är en vinnarskalle

Jämtlands nästa motorhopp heter Anton Brorsson. Får han som han vill så står han vid startlinjen i ett framtida världsmästerskap.
– Målet är att tävla i VM, säger Anton Brorsson.

Annons

Patrik Sandell, Alex Danielsson, Jocke Nyman. De jämtländska racing-namnen i modern tid går att räkna på en hand, men är ändock en imponerande skara sett till länets storlek. Nu är det kanske dags att lägga till ett namn på den listan. Anton Brorsson, 21 år och bördig från Grytan strax utanför Brunflo, imponerar stort i rallytävlingen Sverigeserien där han just nu ligger tvåa. Motorsport, det har han hållit på med hela livet.

– Det har i princip varit motor i hela livet. Jag kommer ihåg att jag fick sitta i föräldrarnas knän på uppfarten när vi åkte och hämtade posten. Men då nådde jag inte ned till pedalerna, om man säger så.

Sin första cross fick han i samma veva som han skulle lära sig cykla. Sedan har motorkarriären gått via motocross, gokart och folkrace fram till dagens rallysatsning.

– Nästa steg är att köra SM. Då finns det ett junior-SM där, men det är klart att det är mycket pengar som måste fram tills man är där. Men satsar man inte så kommer man aldrig någonsin komma dit.

Hur förverkligas den här satsningen?

– Det är motivation och att inte ge upp. Det kommer inte att gå spikrakt och det kommer finnas motgångar. Det gäller att hela tiden ha en målbild och det är ju såklart att kunna köra VM. Det är ett långt steg, det vet jag, men har man inte mål så är det såklart att man inte kommer komma dit. Man måste ta ett steg i taget. Just nu är det att köra den här sverigeserien och vinna den.

Och chans på att vinna den, det har han absolut. Efter tre tävlingar ligger han en andraplats, bara en poäng efter ledaren. Senaste tävlingen kom han tvåa med endast 2.4 sekunders marginal, detta på totalt 30 minuter rally. Det handlar alltså om små marginaler.

– Det är max varenda meter. Du får inte missa en sträcka för då är du körd.

Anton filmar sig själv under loppen. Dels för att kunna visa upp för andra hur det ser ut när man kör, men kanske mest för att själv kunna studera sin körstil och fila på detaljer. Det är sådan han är, en riktig vinnarskalle.

– Kan jag vinna, så går jag in för det. Jag är en tävlingsmänniska, till och med när vi spelar kort. Jag menar, visst är det kul att spela kort, men visst vill du vinna, säger Anton.

Och vinnarskallen kom fram under helgens Light on rally-sprint som arrangerades i Östersund. Efter att ha sladdat ur vid näst sista kurvan på första sträckan och därmed omkring 30 tappade sekunder, inleddes en furiös kamp för att ta igen förlorad tid.

De två avslutande sträckorna kördes i högt tempo och Anton lyckades ta igen den förlorade tiden och vinna sin klass.

Men detta var ingen viktig tävling. Höjdpunkten kommer nämligen senare i år, då sverigeserien tar sig över Östersjön och besöker finska Tammerfors i slutet av September.

– Det kan inte bli bättre än så. Det är rallyns mecka.