Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jag är färdig med det här länet”

Skådespelaren Mikael Rahm tänker inte spela mer teater i Jämtlands län:
– Jag har systematiskt motarbetats i tiotalet år, nu kan jag inte fortsätta här längre. Jag får jobb på andra håll, men tänker inte spela längre i länet.

ÖP berättade för en månad sedan om de konflikter som funnits mellan Rahm och länsteaterchefen Gustav Kling under lång tid.

Mikael Rahm upplever att han hindrats att medverka i produktioner, bland annat för att ha påtalat missförhållanden och framfört kritik mot andra personer inom länskulturen.

Gustav Kling svarar att Rahm närmast förtalat andra kollegor och att flera upplevt problem att samarbeta, men han förnekar att det finns något stopp för att anställa Rahm.

Konflikten eskalerade på onsdagen sedan Mikael Rahm och länskulturchefen Ingrid Printz haft ett samtal som enligt skådespelaren bara kan tolkas som att han stoppas från fortsatta jobb:

– Enligt Ingrid har Gustav sagt att jag inte får några jobb och man hänvisar också till ÖP-artikeln där jag framförde kritik mot honom, säger Rahm.

Men Ingrid Printz har en annan version av deras samtal:

– Mikael vill ha en fast anställning och den formen har vi inte.

– Vi anlitar folk för enskilda produktioner och det finns absolut inget som säger att inte han kan anlitas, även om jag kan förstå att samarbetsklimatet med Gustav inte direkt blev bättre när Mikael gick ut och kritiserade honom i ÖP.

Enligt Ingrid Printz kan hon inte gå in och styra vilka personer som länsteaterchefen anlitar, det är delegerat till den konstnärlige ledaren Gustav Kling.

Gustav Kling suckar när han får höra att Mikael Rahm tänker lämna länet:

– Det där har han hotat med i nio års tid. Han tror han kan använda utpressning för att få jobb, samtidigt baktala kollegor på sin blogg och sedan tro att det funkar att komma hit och kräva jobb.

– Det här har pågått hur länge som helst och verkar aldrig ta slut. Men Mikael är frilansande skådespelare och då får man acceptera att ta jobb på olika håll i landet, det är inget specifikt för honom, det gäller alla.

Mikael säger att han ringer dig och ber dig ringa upp men att du aldrig ringer tillbaka?

– Han skickar mig många sms, men har faktiskt aldrig ringt mig.

Men är det bara ens fel om två träter? Har du något ansvar i den här konflikten?

– Vi är inte två som träter, det är han som kommer med anklagelser och krav och jag är hjärtligt trött på det här.

– Vi har försökt hitta produktioner som skulle passa honom, men just nu har vi inga pengar till det. Och vi kan inte särbehandla en person bara för att han är väldigt påstridig.

Mikael Rahm kommer att spela sin nyskrivna enmansförställning i Aspås nu på söndag, övriga inplanerade jobb i länet tänker han ställa in.

Dessutom har han hoppat av en planerad filmproduktion med Hollywood-skådespelaren Danny Glover:

– Ingrid och Gustav kan säga vad de vill, men de ger mig inga jobb och då kan jag inte stanna här. Jag är färdig med det här länet och nu sticker jag härifrån.