Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag är lite nervös"

På torsdagen kom hon till Sverige och Östersund och på söndag debuterar hon i sin nya klubb. Det är snabba ryck för Jessica Babe.
– Jag är lite nervös inför allt det här, menar USA-guarden.

Det är mycket som väntar Jessica Babe i Östersund Basket.

Hon ska bli lagets nya spetsspelare, den som ska "leda trupperna från bakplanen", den som ska göra mest poäng och i alla kategorier ersätta Danielle Elvbo.

Babe ska helt enkelt vara damlagets nya profil. Dessutom ska hon hinna med att träna tre (!) ungdomslag.

– Ja, coachen berättade det för mig. Det blir ett tufft schema, säger hon och ler.

Coachen är förstås Dennis Cooper. Han har en klar avsikt med värvningen av Jessica Babe.

– Vi har ingen press på oss i år eftersom inget lag åker ur årets serie. Vi vill ändå säkerställa nivån på laget och därför har vi tagit hit Jessica för att ge stabilitet till vår unga trupp (medelålder 17.5 år).

– Jessica är en ledare på banan som ska ge trygghet och skapa problem för motståndarna med sin kvickhet och tuffhet. Trots sina 165 cm är hon en returtagare av rang och en mycket bra försvarare, säger Dennis.

Babe får en särklassig nyckelroll i ett nederlagstippat Östersund som tappat hela sju viktiga spelare, varav tre starters. Det luktar bottenstrid långa vägar i en serie som bara omfattar tio lag.

Inför helgens hemmapremiär mot Blackberg är dessutom flera spelare skadade eller sjuka. Träningslägret i Spanien var inte bara av godo.

– Vi kom hem med någon form av influensa. Många spelare har varit eller är sjuka, berättar Dennis.

Även Jessica Babe verkar ha drabbats. Eller också är det bara ett utslag av tidsomställningen.

– Jag är ganska trött just nu och behöver sova, säger hon och snörvlar lätt.

Berätta; vem är Jessica Babe?

– Jag är kanske inte så mycket framåt som andra USA-tjejer, jag är nog lite blyg. Som spelare vill jag spela hårt, ta returer och hålla ett högt tempo.

Beslutet att flytta till Sverige och spela på heltid var inte alls givet. Jessica hade två alternativ; att sluta spela eller flytta utomlands som proffs.

Efter en sommar där kroppen fick läka ut bestämde hon sig för det senare. Precis som tre av hennes klasskompisar som i dag spelar i Grekland, Estland och Frankrike.

Du inser förstås att du måste ta mycket ansvar i det här rekordunga laget?

– Ja, det blir en bra läropeng, att försöka få alla involverade.

Årets Östersund Basket har blivit av med sju viktiga kuggar från i fjol. Förutom Babe och finländska förvärvet Arla Koski är ersättarna enbart unga talanger.

Har ni något placeringsmål?

– Vi kommer att ha mer prestationsinriktade mål i år. Hela projektet (mot Damligan 2017/18) är långsiktigt och att utveckla spelare.

Östersund är med stor sannolikhet seriens yngsta lag och det är förstås inte alltid en fördel. Även om flera spelare har landslagserfarenhet och under hela sin karriär matchat mot tufft motstånd i sina respektive årskullar, är det en annan sak att spela mot seniorer.

Det innebär att vi bör ha rätt så låga förväntningar på Coopers lag i år.

Fotnot: Östersund Basket bildades i våras och är en paraplyförening för dam- och ungdomssatsningen i länet. Jämtland Basket fortsätter att ha ett A-lag samt ett utvecklingslag i division 2.