Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag är tacksam att coachen vågade"

Tyler Peters har beskrivits som en riskvärvning av Torbjörn Gehrke.
– Jag vet det. Jag är tacksam att coachen vågade värva mig. Han tog en risk, menar Peters.

Risken består i att amerikanen spelat på ett division 3-college, Wheaton Thunder, i tre år. Normalt brukar svenska ligaklubbar värva från division 1-skolor.

Så gjorde man i fjol med både Eric Mosley (St Bonaventure) och Brandon Peterson (Arkansas) och i år med centern Trevor Gruiz (South Dakota).

Torbjörn Gehrke tyckte dock att Tyler Peters såg så pass intressant ut att han vågade fullfölja sina intentioner och skrev därför kontrakt med amerikanen.

– Jag har hört det där att jag skulle vara en riskspelare, men enda skillnaden mellan division 3 och division 1 är längden på spelarna och atletismen. Rent talangmässigt har spelare i division 3 lika mycket talang.

Peters hade möjlighet att byta upp sig, men han trivdes så bra på Wheaton College att han blev kvar under hela studietiden.

– Från början var jag för liten för en division 1-skola, men när jag växte fick jag anbud därifrån. Då hade jag ändå bestämt mig för att stanna på Wheaton, menar Peters.

Att döma av de första två träningarna kan Torbjörn Gehrke mycket väl få rätt. 23-åringen verkar inte alls vara av lägre kvalitet.

Under onsdagsträningen tog han för sig på ett härligt sätt, han gick hårt på korgen, dunkade med båda händerna och imponerade även med ett fint spelsinne.

– Redan efter fem minuter såg jag att han är bra och efter 15 minuter är jag övertygad, menar Gehrke.

Lagkompisen Jimmy Widell var också imponerad ("han såg riktigt bra ut").

Tyler själv är helt fokuserad på överbevisa alla tvivlare att även division 3-spelare kan lyckas.

– Jag kommer att göra det som krävs av mig. Om coachen vill att jag ska göra poäng kommer jag att göra det, säger han utan att tveka.

Vad är det mest spännande med att flytta utomlands?

– Erfarenheten. Att få möta nya människor. Jag älskar basket och den här sporten har ett universiellt språk. Det spelar ingen roll om jag inte kan svenska. På basketplanen förstår vi varandra.

Hur är dina första intrycka av Jämtlands lag?

– Härligt. Jag vet att laget är ungt och att ligan är tuff, men också att Jämtland aldrig riktigt lyckats. Vi har något att bevisa.

En faktor som gjorde att Gehrke valde Peters är hans längd. Som pointguard i Europa är det ovanligt att vara hela 195 centimeter.

– Det är en fördel. Men jag vill gärna se mig själv som en komboguard.

Det är precis det som Torbjörn Gehrke tror kan bli en fördel för årets Jämtland. Att kunna blanda mellan Mario Pesut och Tyler Peters på pg-positionen gör laget och spelet mer spännande och oförutsägbart.

I dagsläget – med en Johan Rönström som en osäkerhetsfaktor (håller han fysiskt och kvalitetsmässigt efter ett års vila?) och med Trevor Gruiz som fortfarande måste bevisa sin klass – ser bakplanen ut att bli Jämtlands särklassiga styrka.