Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag är utestängd för att jag är obekväm"

Fritidspolitikern Bo Bergström, AfR, anser sig vara portad från kommunhuset i Ragunda. Men så är inte fallet enligt säkerhetssamordnaren Anna Forsberg.

– Vi har gjort om. Bara de som har fasta arvoden får ett nyckelkort, säger hon.

Bo Bergström sitter i kommunstyrelsen i Ragunda och är ordförande för partiet Allians för Ragunda. Han har bland annat varit engagerad i problemen som har berört IFO och han har riktat kritik mot kommunledningens sätt att hantera frågan.

Bo Bergström har sedan han började engagera sig i politiken år 2009 haft fritt tillträdde till kommunhusets lokaler, men nu är det stopp med det.

– Jag är utestängd från kommunhuset för att de tycker att jag är besvärlig och ställer obekväma frågor, säger han.

Men det är inte alls på det sättet, enligt Anna Forsberg, säkerhetssamordnare vid Ragunda kommun.

Förändringen grundar sig i ett säkerhetstänk. Personer som besöker kommunhuset måste numera anmäla sig i receptionen, och det gäller även fritidspolitiker som exempelvis Bo Bergström. Anna Forsberg säger att initiativet till förändringen kommer från henne, och att det inte handlar om politik.

– Det är synd om han tar detta personligt. Men det är bara de som har fasta arvoden, exempelvis kommunalråd och oppositionsråd, som får ett nyckelkort. Där har vi dragit gränsen. Vi måste tänka på säkerheten eftersom det blir vanligare att politiker och tjänstemän blir hotade, säger hon och fortsätter:

– Tidigare har alla kunnat röra sig fritt i bygganden och det inte bra ur brandsäkerhetssynpunkt.

Bo Bergström tycker ändå att han som ordförande för ett parti i kommunen borde ha rätt att vistas i kommunhuset utan att behöva anmäla sig i receptionen först.

– Det jag vänder mig emot är att jag måste vänta i receptionen på den person som jag ska träffa. Personen måste sedan efter mötet eskortera mig tillbaka till receptionen. Det är nästan så att man kan tro att de ser mig som ett hot, säger han.

Katarina Sahlin (S) sitter i kommunstyrelsen och berörs också av förändringen.

– Jag tycker inte att det är ett problem. Som fritidspolitiker är jag inte i kommunhuset så ofta, säger hon.