Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag behöver skjuta 598 för Rio"

Som 16-åring sköt Jörgen Persson sitt första skott i en skjuthall. Fyra år senare är han uttagen till Olympiska kommitténs topp- och talangprogram för en satsning mot OS 2016.

Han är en av 21 unga talanger i landet, varav två skyttar, som har blivit uttagen till programmet, som innebär förmåner för att kunna utvecklas inom sin sport.

– Det kändes bra att bli uttagen för att man får lite fördelar. Man kan söka stipendier och så får man resor, boende och startavgifter betalda på tävlingar utomlands. Man kan även få individuell rådgivning med fysträning och annat, säger Jörgen.

Han växte upp i Hökvattnet och gick högstadiet i Föllinge. När gymnasiet närmade sig var han inne på att läsa naturvetenskaplig linje. Men på en jaktstig kom han i kontakt med viltmålsskytten och VM-medaljören Emil Martinsson från Osby, som numera bor en bit utanför Strömsund. Han berättade om Skyttegymnasiet på Hjalmar Strömmerskolan och utan ett endaste tävlingsskott med luftgevär i kroppen sökte Jörgen till programmet.

Men innan han fick börja krävdes det att han kvalade in under en antagningshelg.

– Jag sköt 504 poäng på lördagen och 508 på söndagen. De andra sköt väl mellan 560-570 under antagningshelgen, så jag var en bit efter, säger Jörgen.

Tränarna på skolan såg potential i honom och han fick börja på Skyttegymnasiet. Nu kan man säga att han har kommit ifatt och förbi sina medskyttar.

– Mitt personliga rekord på luftgevär är 596 poäng, säger Jörgen och berättar att man skjuter 60 skott under en tävling och att maxpoängen är 600.

Men efter årsskiftet infördes decimal i poängräkningen, vilket innebär att man inte bara räknar poängen i heltal. Och det tror Jörgen kan gynna honom. För trots att han är väldigt bra, så finns det fortfarande en hel del bra skyttar världen över.

– I världscupen i München förra året sköt jag mot de bästa. Då sköt jag 595 poäng och kom 26:a av 117 deltagare. Han som vann skött 599 och det krävdes 597 för final, säger Jörgen.

En bit bort i Jörgens hemmahall Strömerhallen står Niklas Engström, en av tränarna på skolan. Han är imponerad av Jörgens insatser på skjutbanan.

– Det går väldigt snabbt för Jörgen. Han är en av få elever som skjutit tre junior-EM, berättar han.

Nu väntar Grand Prix-tävlingar i Frankrike och sedan senior-EM i mars.

Vad är ditt mål nu?

– OS i Rio de Janeiro 2016, helt klart, säger Jörgen.

Vad krävs för Rio?

– Jag behöver nog skjuta en 598.

Målen är uppsatta. Nu är det bara att köra.