Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag blir förbannad. Det är oförskämt"

Fredrick Federley startade diskussionsklubben Stureplanscentern. Sedan dess symboliserar han den mest liberala falangen inom partiet.

– Jag vet inte varför jag alltid har kallats kontroversiell. Jag säger bara vad jag tycker och tänker och har mandat för, säger han.

I veckan kom han till gymnasieeleverna i Östersund på sin kampanjresa inför valet till EU-parlamentet. Fredrick Federley står på tredje plats och han säger att han inför den interna omröstningen medvetet höll sig borta från alla medier.

– För att jag ville ha ett svar på hur kontroversiell jag verkligen är i partiet. Och jag kom tvåa!

Nu har han 90 000 kronor i kampanjpengar och det är öppet lopp vem som kommer till Bryssel. Alla som vill får tävla på samma villkor. Chansen att det blir fler än en som åker är inte stor. Fredrick Federley har samma morgon som han ska träffa gymnasieeleverna läst den senaste opinionsundersökningen; strax över 4 procent.

– Vi ligger där vi legat så länge, vi har stadigt minskat de senaste 40 åren. Det väcker så mycket frustration. En del blir uppgivna. Jag blir förbannad. Det är så oförskämt, vi har en bra politik som fungerar.

Varför är du centerpartist, det finns ju andra liberala partier?

– Det finns inget annat parti som har en tillväxtvänlig miljöpolitik. Tillväxten är lösningen på miljöproblemen.

Stureplanscentern, som mer jordnära centerpartister provoceras av, startades av Fredrick Federley som en klubb på krogen. Varannan vecka bokade han bord för tio i förvissningen om att de flesta vill prata politik efter ett par öl. När Maud Olofsson senare stod på Stureplan och signerade sina böcker kom det fram folk och ville betala medlemsavgiften; då bildades avdelningen Stureplanscentern, som för övrigt fått en uppföljare i Östersund; Stjärntorgscentern.

Fredrick Federley medger att det är idédebatten som gett honom stämpeln kontroversiell. Stämmobesluten står han ju bakom.

– Men om man aldrig skulle få ha idédebatt kan man ju aldrig ha några visioner. Jag vet inte vad det är med svenskt politikkultur, den är inte mogen för idédebatt.

På ÖP:s politiska ledarsida liknandes du vid en sektledare som inte bryr dig om att få med många väljare efter orden "Jag är hellre med i ett fyra-fem-sex-procentsparti som vill något, som har en riktning, än ett 20-procentsparti utan ryggrad".

– Jag är så trött på trianguleringen när Socialdemokraterna och Moderaterna hellre liknar varandra än har någon egen värdering så att ingen ser någon skillnad på partierna. Det är märkligt i en tid med krig och fattigdom med en centerpartistisk ledare som gör Centern till sin huvudfiende. Den var bara skriven för att solka.

Har centern råd med sådana interna skillnader?

– Ja, annars måste vi börja utesluta folk och det har vi verkligen inte råd med. Och det här är inget nytt. Jag är inte säker på att Fälldin var särskilt förtjust när Maud Olofsson och Pelle Åsling åkte till Kuba när de var i ungdomsförbundet.