Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag fick ju nästan göra lumpen

Jag lyckades lära mig att både svära och bädda sängen utan att göra lumpen brukar jag inför vänner och bekanta raljera. Men jag har också skrutit över att jag nästan fick göra lumpen inför yngre förmågor som aldrig ens har mönstrat.

Annons

Några veckor innan det var dags att rycka in kom lantbrevbäraren med ett brev. Det var försvarsmakten som artigt tackade för sig och meddelade att antalet platser på staben i Enköping skulle skäras ned. Och med det beskedet blev det ingen lumpen för mig.

Det är väl någon gammal pojkdröm att leka krig som ligger kvar och spökar.

Att det svenska försvaret går på sparlåga är nog alla överens om. Det som finns kvar av totalförsvaret är inte mycket att skryta med; Några garnisoner här och där. En handfull flygplan och ubåtar, ett hemvärn och den som besöker huvudstaden man av en marscherande orkester som plikttroget vaktar både slott och regering.

Och den nya försvarsministern Peter Hultqvist (S) verkar längta efter ett något mer omfattande ämbete. Han vill nämligen utreda möjligheten att återigen införa värnplikten. I dag får den ståndpunkten ensamt stöd från Vänsterpartiet. Hans eget parti tillsammans med Alliansen och Miljöpartiet står nämligen bakom den nuvarande försvarsberedningen och vill att det nuvarande systemet ska vara kvar.

Frågan om återinförd värnplikt har egentligen aldrig lagt sig efter att värnplikten avskaffades.

Efter avskaffandet har försvarsmakten tvingats utstå stora personal- och rekryteringsproblem. Soldater måste anställas och tränas upp men kort därefter väljer flera att avsluta sin anställning. Villkor, lön och nedskärningar gör att få vill stanna kvar i försvarsmakten och att ständigt anställa nya för att tränas upp är en kostsam process. Som utomstående betraktare förstår man varför.

Återinförd värnplikt är ett realistiskt alternativ för att lösa dessa problem. Men först behövs en bredare politisk samsyn över försvarets framtid. Det finns flera frågor som kräver ett svar. Är det under rådande omständigheter i omvärlden och den fortsatta utvecklingen i Ryssland rimligt att försvaret fortsätter gå på sparlåga – eller krävs ett rejält resurstillskott i miljardklassen enligt Björklunds (FP) linje?

Hur ser Sverige på ett utvecklat försvarssamarbete med grannländerna Norge, Danmark och Finland? Vilka är fördelarna respektive nackdelarna med ett medlemskap i NATO? Det finns flera breda frågeställningar som kräver ett svar innan man återigen börjar snegla mot en återinförd värnplikt.

Ett breddat rekryteringsunderlag åt försvarsmakten är positivt. Men först måste det finnas ett levande och varaktigt försvar att rekrytera till.