Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Jag håller med brukarrådet

Brukarrådet inom psykiatrin borde ha informerats bättre, erkänner psykiatrichefen Håkan Gadd.
– Rådet borde ha varit mer inne i processen.

Håkan Gadd är verksamhetschef för psykiatrin.

– Jag håller med brukarrådet. Jag pratade med rådet i november–december om omställningarna, men rådet borde ha varit mer inne i processen. Jag kan bara beklaga.

Håkan Gadd säger att en förklaring är att tidsramarna för arbetet varit snäva.

– Jag hade önskat, och många fler med mig, att vi haft en längre tidsperiod att arbeta på.

Sedan nedskärningsförslagen har blivit kända har en rad patienter hört av sig till Håkan Gadd. Många är oroliga.

Som ÖP berättade i går är patienternas brukarråd särskilt kritiskt till att många stödsamtal och den hästunderstödda terapin föreslås tas bort.

– Hästterapin är en av flera behandlingsmetoder som ges, men som inte är evidensbaserad, säger Håkan Gadd.

Att patienten blir bättre eller frisk av just hästterapin kan alltså inte bevisas.

• Ändå sägs patienter med personlighetsstörningar må väldigt bra av hästterapi. Efter terapin blir patienter lugna?

– Ja, men att bli lugn är en sak, att bli frisk en annan. När det gäller patienter med personlighetsstörningar så behöver den gruppen tas om hand på bättre sätt. Det finns stor självmordsrisk. Så vi planerat att starta en särskild enhet som arbetar med patientgruppen.

• På förslagslistan står att patienter med posttraumatiskt stressyndrom varken ska få stödsamtal eller medicinbehandling. Är det rimligt?

– Det gäller patienter med lindriga besvär, inte patienter med medelsvåra eller svåra besvär som ska fortsätta få behandling. Vi har funnit att det är en handfull patienter som har lindriga besvär. Och de borde tas om hand om av hälsocentralerna.

I psykiatrin görs ytterligare en indelning, komplexa posttraumatiska stressyndrom. Personer som upplevt sexuella övergrepp och krigshändelser brukar höra till den gruppen.

• Är allting på förslagslistan lika lätt att ta bort?

– Vi har graderat de åtgärder och behandlingar som ges från 1–10, där 1 är det som är absolut viktigast medan 8–9–10 är sådant som kliniken kan göra. Det vi har på listan tillhör 8–10.