Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag har aldrig blivit så här utmanad"

I hård konkurrens med många andra dansare knep 29-årige Kenny Svensson från Järpen en av rollerna i musikalen Flashdance som har premiär på Chinateatern 30 januari.

Annons

Det är många timmar av slit kvar för ensemblen innan det är dags för premiär. Repetitionerna hålls just nu i en studio, men den 2 januari flyttar Flashdance-gänget in på teatern.

– Det är en massa olika pusselbitar som ska sättas ihop. Just nu repar vi dans och stämmor till låtarna och bygger ramen till allt, berättar Kenny Svensson.

Det var i samband med att Kenny medverkade som dansare under Eurovision Song Contest i Malmö som koreografen Jennie Widegren från dansgruppen Bounce fick upp ögonen för honom och tyckte att han skulle komma på audition för Flashdance, som hon koreograferar.

– Det var fyra hårda dagar av audition innan jag var klar för jobbet, säger Kenny Svensson.

Han började dansa i gymnasiet där han gick estetiska programmet på Palmcrantzskolan. Sedan följde Balettakademin och en del jobb i Sverige.

– Jag kände rätt snabbt att Sverige var för litet för mig och flyttade till Los Angeles. Jag blev kvar där i över fem år och jobbade som dansare och koreograf.

Under tiden i USA arbetade Kenny Svensson bland annat som assistent åt koreografen Mandy Moore, som medverkat i amerikanska tv-danstävlingen "So You Think You Can Dance".

– Jag har varit en del av den världen och även sett baksidan av den. Men jag tror att programmet har varit en viktig pelare och inspirerat många till att vilja dansa på en högre nivå.

Förutom rollen i Flashdance är tanken att Kenny Svensson ska vara gästlärare en gång per termin på Birka Folkhögskolas nystartade dansutbildning.

– Vi ska ha ett möte där jag får ge mina åsikter om vad en dansare behöver ha i bagaget. Jag vill få dansen att växa.

Men först och främst hägrar musikalpremiären i slutet av januari.

– Det är en sådan himla rolig föreställning med fina människor. Karl Dyall som spelar en av huvudrollerna är min stora idol och det är fantastiskt att få vara med i samma föreställning som honom. För mig från lilla Järpen är det här jättestort.

– Jag är jätteglad för rollen eftersom att jag är rotad i jazzen och filmen var en peak för jazzdansens utveckling. Jag har aldrig blivit så här utmanad i dansandet någon gång tidigare.

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Drömmen är att få göra det jag älskar och att skänka mig själv lycka. Jag vill vara lycklig och må bra och göra något som jag kan beröra folk med. Det spelar mindre roll om det är i en musikal eller dansföreställning.

– Drömmen är också att få vara frisk och att inte skada mig. Det är den stora risken med att göra så mycket shower, att man inte har tid att återhämta sig. Många förstår inte hur mycket blod, svett, tårar och skador det faktiskt ligger bakom när man dansar. Men när man berör någon så är det värt allt slit och väldigt givande.