Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag har fått gråta och be om hjälp"

Alexandra Livinter i Östersund har under många år kämpat mot ätstörningar. Hon vänder sig nu mot svårigheterna att få remiss trots det fria vårdvalet.

Alexandra Livinter, är 23 år och har under sitt korta liv varit diagnostiserad fem år för anorexi.

– Jag hade anorexi, jag tränade för mycket och ibland kräktes jag. Jag var diagnostiserad sjuk i fem år, men problemen började långt innan dess, säger hon.

I dag efter många års behandling är hon frisk och jobbar lokalt i riksföreningen mot ätstörningar Frisk och Fri i Östersund.

Hur mycket hon vägde när hon var som mest sjuk vill hon inte säga.

– Vikt är irrelevant. Ätstörning handlar inte i midjemått eller i vikt. Vikt kan ge en negativ verkan på de personer som har problem. Ätstörningar sitter i tankar och känslor, slår hon fast.

Under de fem år hon behandlades åkte hon in och ut på flera sjukhus och olika ätstörningsenheter. Ett av de stora problemen för henne under dessa år var att få remiss till de olika behandlingarna.

– Jag har fått gråta och verkligen be om hjälp. En del landsting vägrar skriva remisser. Och detta trots det fria vårdvalet.

– Det ska inte spela någon roll om man bor i Östersund eller Stockholm, man ska ändå har rätt till vård där man så önskar, fortsätter hon.

Varför det är så svårt att få remiss vet hon inte.

– Problemet med remisser gäller över hela Sverige, absolut inte speciellt för vårt landsting. Men nu är det så att alla behandlingar inte fungerar på alla. Vissa måste vara individuellt anpassade och då är det viktigt att man själv kan få välja den ort där behandlingen erbjuds, säger hon.

Och att man kan bli helt frisk från ätstörningar råder det inget tvivel om.

– Absolut det går, men det kräver oerhört mycket arbete, enligt Alexandra.

För närvarande studerar Alexandra på Mittuniversitetet samtidigt som hon jobbar ideellt för andra med ätstörningar.

Problemet är stort.

100 000 svenskar är diagnostiserade för ätstörning.

– Men mörkertalet är mycket stort. Och problemen med remisser måste lösas, avslutar hon.