Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag har fått stöd av polarna i laget"

Ett dygn har gått sedan hela Hockeysverige fick chockbeskedet:
Edwin Hedberg fast i dopningskontroll. Nu talar Modos forward ut i Allehanda.
– Det är klart att jag är chockad och detta är ingen situation jag trodde jag skulle sitta i.

Det var under tisdagskvällen bomben släpptes. Edwin Hedberg har åkt fast för att ha haft den dopingklassade substansen sibutramin i kroppen. Edwin Hedberg och Modo har vetat om detta sedan säsongen slutade med Play-in-förlusten mot Linköping.

– Ja, precis. Tillsammans med läkare och fystränare har vi suttit ned och kollat igenom var detta kommit ifrån. Vi har försökt gått vidare med detta och ringt folk som kan sådant här.

I nuläget har varken Modo eller huvudpersonen själv någon aning om varifrån han kan ha fått i sig preparatet. Sibutramin är vanligt förekommande i kosttillskott, men används huvudsakligen som bantningsmedel. Enligt Edwin Hedberg har han inte fått i sig substansen hemma.

– Jag käkar ingenting hemma, kosttillskott eller något annat.

Men då måste det ha kommit via lagets mat alltså?

– Det är svårt att säga, men det finns vanliga livsmedelsprodukter som du kan köpa, t.ex. som frystorkat kaffe. Det har mycket väl kunnat komma via något sådant och att man haft sådan otur.

Edwin Hedberg säger att han tillsammans med Modo i stället tvärtemot jobbat under säsongen för att han ska gå upp (!) i vikt.

Under onsdagen gick 20-åringens kontrakt med Modo ut. Hur detta kan påverka en eventuell kontraktsförlängning vet han inte.

– Det har vi inte snackat om. Allt fokus har varit på detta. Nu måste vi vänta och höra vad RF (Riksidrottsförbundet) säger. Sedan får vi utgå ifrån det. Inom någon vecka får jag veta svaret.

I måndags valde Edwin Hedberg att meddela dopingkommissionen vilket innebär att hans eventuella avstängning börjar gälla från den 28 april.

– Om jag eventuellt skulle få en avstängning har strafftiden redan börjat räkna sedan jag stängde av mig själv under måndagen.

Under denna turbulenta tid har Modo betytt mycket för Edwin Hedberg. Allt ifrån lagkamrater till Per Svartvadet, Modos general manager, har hört av sig och stöttat Modoforwarden.

– Det är i stort sett hela Modo som hört av sig och hjälpt till. Främst är det Göran Thorén, Joakim Bäckström och Magnus Håkansson som varit där. Svartvadet har hört av sig en hel del också. Sedan har polarna i laget hört av sig. De har gett lite stöttande ord som varit skönt att höra.

Just nu tränar Edwin Hedberg på egen hand. Han får inte träna eller spela matcher med Modo under avstängningen. Han tycker att det är jobbigt att inte få träffa sina lagkamrater. När han får frågan om vad han önskar sig just nu blir han tyst en kort stund och svarar:

– Jag brukar inte önska så mycket nu för tiden. Det är bara vänta och hoppas på det bästa.