Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag har målats ut som ett monster"

10 december avslöjade Expressen "politikerna som näthatar". Marie Stensby var en av de SD-politiker som blev citerad för sina anonyma kommentarer på bland annat sajten Avpixlat. I samband med en artikel som uppgavs handla om hungerstrejkande flyktingbarn skrev hon, "hoppas de svälter sig till döds". Såväl ÖP som övrig media skrev om händelsen och sedan dess har hon varit avstängd och sjukskriven från sitt jobb som musiklärare på kulturskolan i Krokoms kommun.

Det är en gråmulen februaridag i Föllinge. Marie Stensby bjuder på sockerkaka och kaffe hemma i köket. Det är första gången hon har bakat på två månader.

– Jag har inte orkat, säger hon och visar ett tomt kylskåp.

Sista januari hävde Krokoms kommun hennes avstängning med motiveringen:

"Var och en har rätt att uttrycka sina åsikter i Sverige. Även om det är mycket olyckliga uttalanden som läraren gjort har vi i vår utredning inte hittat några olagligheter eller att lärarens agerande påverkat hennes sätt att bedriva undervisning."

Hur känns det att få behålla jobbet?

– Alla behöver en försörjning så det känns skönt. Däremot är jag så vingskjuten att det kommer ta tid innan jag kan åka på jobbet med den glädjen jag kände förr.

– Men det kommer säkert bli bättre när jag träffar eleverna, det är ju dem jag jobbar för, säger Marie Stensby.

Hur tycker du att kommunen har behandlat dig?

– I första läget, både förhastat och i ett alldeles för högt tonläge. Efterhand när de insåg att jag varken använt min arbetsmejl felaktigt eller uttryckt rasistiska åsikter, så har det känts bättre.

Marie Stensby menar att kommunen direkt köpte medias bild av henne som rasist i stället för att själva utreda ärendet först. Hon är även kritisk till fackets behandling av henne.

– Lokalt har jag fått ett otroligt bra stöd, de har verkligen ställt upp för mina rättigheter. Men när det gäller riksförbundet gick de ut direkt och sa att de skulle utesluta mig, utan att fråga varken mig eller lokalavdelningen om vår syn på saken, säger Marie, som inte vet om hon är kvar som medlem i Lärarförbundet i dagsläget.

Samma dag som Expressens avslöjande så lämnade Marie Stensby Sverigedemokraterna och posten som ersättare i partistyrelsen. Och i dag ser hon ingen framtid i partiet.

– Jag insåg redan när drevet startade att det här skulle ta proportioner som jag inte kunde överblicka och det skulle gå ut över min psykiska hälsa. Att lämna partiet var det absolut snabbaste sättet för mig att få chansen att bli frisk igen.

Fick du något stöd från Sverigedemokraterna centralt, eller klippte de banden direkt?

– Ingen kommentar, jag tycker det är överspelat.

Marie Stensbys anonyma kommentarer handlade bland annat om flyktingbarn och norske massmördaren Anders Behring Breivik. Hon skrev i anslutning till en artikel som uppgavs handla om ensamkommande flyktingbarn: "jag hoppas att de svälter till döds." I en annan kommentar om Breivik skrev hon: "killen är långt, långt ifrån någon idiot", i förhållande till hans synsätt på islam som en fara för västvärlden.

När jag frågar Marie Stensby om hur hon ser på Expressens avslöjande säger hon först att det är olyckligt att media lierar sig med klart vänsterextrema element. Hon syftar på att Expressen köpte materialet i sitt avslöjande av Researchgruppen, där flera av medlemmarna har kopplingar till den vänsterorienterade autonoma rörelsen. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson har försvarat samarbetet med att tidningen arbetar med alla typer av tips och att processen är den vanliga på en redaktion, "uppgiftsvalidering, källkritik och överväganden om huruvida saken har ett allmänintresse."

Men hur ska dina anonyma kommentarer tolkas?

– Först och främst i sitt sammanhang, alltså tillsammans med den artikel som var upphov till kommentaren. Men så har inte skett, utan kommentarerna har presenterats utan kontext.

– Jag håller gärna med om att kommentarerna är både undermåliga och opassande när de klippts på det viset. De är skrivna på ett vårdslöst sätt, och dessvärre utan någon extra fundering. Ungefär som snacket i ett lunchrum kan vara.

Ska jag tolka det som att du fortfarande står bakom kommentarerna?

– Nej, men det blir ju väldigt fel när man bara presenterar en del, men om man tar de raderna så är de inte vackra och de ber jag självklart om ursäkt för.

Men om vi tar kommentaren om flyktingbarn, gör du skillnad på folk?

– Min kommentar stod under en artikel som handlade om fyra, förvisso unga, men dock vuxna män som fått avslag på sin asylansökan av Migrationsverket. De var alltså inga ensamkommande flyktingbarn.

Men du skriver ändå att du önskar att de svälter ihjäl?

– Ja, och det har jag ju sagt, det var vårdslöst. Oavsett sammanhang så är kommentarerna inte något jag försvarar.

Är du rasist?

– Det är ett överspelat epitet eftersom media kallar varje medborgare som hyser kritiska åsikter om den förda migrationspolitiken för rasist. Jag är inte rasist, för mig handlar rasism om rasförtryck som apartheid, Ku klux klan och nazism.

När Marie kommenterar Breivikkommentaren är hon tydlig med att säga att hon själv härstammar från Norge och bara tanken på att försvara Breivik är galen.

– Han är en vanvettig mördare och galning, det finns inget försvar för hans handlingar.

Vad säger du till de föräldrar som inte vill att du undervisar deras barn längre?

– Jag kan förstå det eftersom jag har blivit presenterad på det här sättet. Det jag kan säga är att jag har prickfritt undervisat barn i 33,5 år och jag tror att jag haft ungefär 2 000 elever genom åren och aldrig har jag fått för mig att prata politik med dem.

– Jag har haft elever av alla kulörer och kulturer och jag har aldrig någonsin gjort skillnad på dem, och mest kramar har jag faktiskt fått från de invandrarbarn som jag undervisat.

Men när du börjar undervisa igen, vad ska du säga till de barn som undrar varför du tycker att flyktingbarn ska svälta ihjäl?

– Det gör jag självklart inte, jag gillar alla barn, annars hade jag inte valt det här yrket. Jag förstår att jag har förbrukat ett förtroendekapital och får förklara för dem att hela bilden inte kommit fram i media.

Marie Stensby har mottagit flera hot om våld via mejl, telefon och brev. Hot som hon har polisanmält. För närvarande är hon sjukskriven till 17 februari men hon tror att det kan dröja längre innan hon är i form för att börja jobba igen.

– Jag känner mig utmålad som ett monster, det känns jävligt tufft.

Lyssna när ÖP:s Per Arnsäter intervjuar Marie Stensby i november 2013.