Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag känner mig inte som en pensionär"

Sedan februari i år har Kalle Kalervo Koivula varit uthyrningssenior. Han jobbar några dagar i veckan, oftast tisdag och onsdag på Stena recycling AB där han skär metallskrot i hanterbar storlek.

Redan som 15-åring började Kalle använda sig av svetsverktyg. Då som fast anställd i en stor järnverkstad.

Under sin yrkeskarriär, som avslutades för två år sedan, när han fyllde 65, har Kalle haft många befattningar inom metallbranschen.

Ett axplock är att han bland annat varit arbetsledare för produktion, svetsare och reparatör. När det var dags för pensionering kände han sig inte alls klar med arbetslivet.

– Jag är ju praktiskt taget född med en sådan här (svets) i handen.

Hur kändes det att vara pensionär då?

– Jaha, nu ska jag bara vara hemma. Det kändes väldigt tråkigt så jag anmälde mig till Jämtlands senioruthyrning, sedan tog det omkring ett halvår innan det hände något. Men det här känns jätteroligt att få vara ute och göra saker och få träffa andra.

Kalle berättar att dagarna flyter på i snabb takt de dagar han är på jobbet och träffar kollegorna och får använda sig av sitt yrkeskunnande.

Det som ska göras är att det metallskrot som är större än 1,5 meter långt gånger 0,5 meter på höjden och 0,5 meter på bredden, måste kapas till de måtten. Till sin hjälp har Kalle ett gott ögonmått och skärverktyg som hettas upp till omkring 4 000 grader och kan skära igenom i stort sett vilken metall som helst, förutom rostfritt stål och gjutjärn. Han poängterar att vi allihop är ganska dåliga på att lägga rätt skrot på rätt plats när vi sorterar.

En dag på en skrotåtervinningsplan kan också bidra till en stund av begrundan och beundran.

– Det är lite fascinerande. En del av de saker vi får in har färgen kvar och man kan se på detaljerna hur lång tid och hur mycket arbete som har lagts ned. Och så förstör jag den på en kvart.

Under en bra period har Kalle skurit upp metallskrot till en vikt av 40 ton på två dagar. En container vari det skurna skrotet läggs inför tågtransport till återvinning rymmer omkring 60 ton.

Hur länge tänker du jobba nu?

– Det vet jag inte. Men känns det som nu så jobbar jag gärna under nästa sommar också. Under vinterhalvåret vill jag däremot inte jobba.

Någon föreningsverksamhet eller PRO är det inte tal om i Kalles vardag, sådana aktiviteter väntar han med tills han åtminstone är 70.

Känner du dig som en pensionär?

– Nej, nej. De där siffrorna är just det, bara siffror. Man är så gammal som man känner sig, avlutar Kalle och så är det dags för lunchrast med kollegorna.

Artikeln kommer från 100 % senior.