Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag läser om gårdar med vackert läge ...

/

...vid vatten, om innertak öppna upp till nock, om stilfullt re

Annons

1) Man har rätt att på fullt allvar säga: ”Mitt hem är min borg”.

2) Man kan inreda precis hur man vill utan att behöva fråga någon om lov (fast en del kinkiga familjemedlemmar kan här sätta käppar i hjulet).

3) På sommaren blir trädgården ett extra rum!

1) Ingen annan skottar undan snön åt dig (eller drar upp dina maskrosor).

2) Struntar man i underhållet blir det svindyrt i slutändan.

3) Det finns alltid odrägliga typer som ska skryta om att deras villalån blev så oerhört mycket förmånligare än ditt.

1) Tumstockar.

2) Penslar.

3) Billiga hantverkare.

gör att det är billigt att låna. Till höger och vänster om mig lägger folk bud på villor och radhus, lägenheter och sportstugor.

Och som den vindflöjel jag är dras jag med i bostadsjakten. Jag läser om gårdar med vackert läge vid vatten, om innertak öppna upp till nock, om stilfullt renoverade punschverandor och varmbonade tvåbilsgarage som även kan rymma en liten verkstad. Är det inte dags att flytta ändå?!

i vårt hus. Köksskåpen skulle behöva bytas ut och badrummet uppe har andra krav på sig nu när barnen vuxit upp till tonåringar. Att dra igång det andra varvet med renoveringar känns inget kul – då är det roligare att köpa nytt. Roligast av allt skulle det förstås vara att förverkliga drömmen om ett arkitektritat lösvirkeshus, men det ser ut att stanna vid just en dröm.

och pengar på sitt hem tycks bli allt viktigare för nutidsmänniskan, i alla fall om man ska döma av antalet glassiga magasin som trängs i tidningshyllorna. Mest pengar lägger vi på badrum och kök – tänk att ha ett eget hemma-spa med ångbastu, tänk att ha matchande ismaskin och espressobryggare och kolsyrat vatten direkt ur kranen!

hur det går till anammar man konsumtionssamhällets alla budord utan att blinka. De förföriska bilderna av superstajlade hem är svåra att stå emot. För även om vi verkligen inte behöver flytta så känns det som att – vi kanske borde? I radions Studio ett i P1 hör jag en ekonom som förklarar att tillväxten måste öka varje år, det är enda räddningen för framtiden. Det hjälper inte att den gamle miljöpartisten Birger Schlaug nästan med gråten i rösten försöker hävda att det är ett vansinnigt resonemang. Tillväxt, tillväxt, tillväxt. Öka, öka, öka säger ekonomen beskäftigt.

Kanske skulle vi slå till på en gård med skogsfastighet och egen brygga, ändå? För Sveriges framtid.

Kicki är redigerare och krönikör på ÖP.

Hennes drömtillvaro som husägare vore att inte behöva lyfta ett finger.

Mer läsning

Annons