Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Jag måste bli kvitt mitt dåliga samvete

Dåligt samvete i drygt 30 år kan vara jobbigt att bära. Det vet Gunnar Hultgren.

Hultgren lånade 500 kronor av en kille i Östersund i början på 80-talet. Nu vill han betala tillbaka skulden. Problemet är att Hultgren inte vet vem han ska betala pengarna till. Den lapp han fick med den givmilde personens namn och adress är nämligen puts väck.

– Jag måste få det här ur världen. Jag är trött på att brottas med mitt dåliga samvete, säger Hultgren från sitt hem nere på västkusten.

Bakom pengalånet döljer sig en smått osannolik historia.

Gunnar Hultgren åkte i början av 80-talet till Duved i en bil av märket Jensen, en lyxbil tillverkad i England. I Duved skulle de besöka en Jensen-kännare som hade fyra-fem bilar i garaget. Allt var frid och fröjd tills de kom fram till Duved.

– Då pajade bilen, den tvärdog. Jag skulle ju hem till Göteborg dagen därpå och hade inte pengar till biljett. Då erbjöd sig min vän, han som kört upp bilen, att låna mig 100 kronor. Det skulle enligt honom täcka priset för biljetten hem med flyg, minns Gunnar Hultgren.

Men pyttsan.

När Gunnar glad i hågen kom till flygplatsen på Frösön för resan hem till Göteborg visade det sig att de 100 kronorna endast räckte till Stockholm.

– Men jag var glad att komma en bit på väg så jag köpte en biljett till Stockholm, berättar Hultgren.

På planet till Stockholm infann sig den räddande ängeln som nu Gunnar Hultgren vill återbetala pengarna till.

– Jag satt på planet och kom i samspråk med min stolsgranne. Jag berättade om mitt prekära läge och då plockade stolsgrannen fram femhundra kronor som han vill låna ut till mig. Pengar som innebar att jag kunde köpa flygbiljett från Stockholm och hem till Göteborg, berättar Gunnar Hultgren.

– Killen var en fullständig främling för mig, hade aldrig sett honom tidigare. Men han litade på mig, vilket han inte skulle ha gjort. Jag slarvade nämligen bort lappen med hans namn och adress som jag fick, säger Hultgren.

Och detta har brytt Gunnar Hultgren så vida pass att han nu vänder sig till ÖP för att få hjälp med att finna den person som lånade honom de femhundra kronorna.

– Jag skäms och tänker ofta på detta. Nu vill jag göra ett ärligt försök att få tag i honom, biktar sig Hultgren som brottats med dåligt samvete i drygt 30 år.

Han har en vag minnesbild av den givmilde personen, kanske inte så konstigt eftersom det var drygt 20 år sedan.

– Han var drygt 20 år gammal då, ganska satt och bred till växten, möjligen lite skäggstubb. Han var vinterklädd, det var ju mitt i smällkalla vintern det här, minns Hultgren som inte vill berätta mer för att ha några "hållfrågor" att ställa för att veta att det är rätt person han betalar ut pengarna till.

Är du den givmilde person som undrar när du ska få pengarna tillbaka? Då är det läge att agera nu. Skicka ett sms eller mms till 72063, eller mejla 72063@op.se så vidarebefordrar vi dina kontaktuppgifter.