Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag och alla mina väderlekar

FladenUnder sena eftermiddagen vridande till nordväst och avtagande till 6-11. Från i natt ökande och onsdag eftermiddag väst kuling 14-19. Tidvis regn med måttlig sikt.

Pappi sitter vid köksbordet, med örat mot radion. Nu är det viktigt att lyssna ordentligt.

Han säger det till oss. Flickor, säger han och den annars så tillknäppte mannen låter nästan uppspelt. Flickor säger han, lyssna ordentligt nu, det är kuling vid Fladen.

- Var ligger det, piper jag, men får inget svar. För nu fortsätter det:

Tyska buktenVäst 6-11, något ökande. Högst vindstyrka i norr. Imorgon väst eller nordväst och ökande till 10-kuling 15. Först god sikt, i natt och onsdag förmiddag något regn.

Tyska bukten lärde vi oss tidigt att ta hänsyn till. Precis som till vår tyska mammi. Hon hade också en hög vindstyrka och hennes väderlek var milt sagt växlande. Om det jämtländska vädret hade hon inte mycket att säga mer än att det var för kallt, zu kallt. Och så sa hon att hon frös och när hon frös, frös vi. Jämt i Jämtland.

FiskebankarnaVäst ca 10. I natt nordväst. Imorgon åter väst, ökande till 12-kuling 17. God sikt, från i kväll tidvis regn med måttlig sikt.

Om jag inte kunde sova rabblade jag: Syd Utsira, efterhand nordväst avtagande, Skagerack, sydväst eller väst ökande, Kattegatt, sydväst cirka 10. Rabblade för att inte var rädd. Var rädd för så många och så mycket, som: Matten, Maggan, Lasse, mörkret, spöken under sängen, lik i garderoben, troll på vinden. Rabblade mig till ro:

VänernVäst eller sydväst 8-13. Ikväll avtagande och i natt 4-8, vridande till nordväst. Imorgon åter väst eller sydväst, ökande till 8-13. Mest god sikt, men ikväll och i natt något regn.

Åren går och kommer aldrig tillbaka medan vädret bara leker och har sig. Molen tornar upp sig i horisonten, men drar förbi, där kommer en solglimt, men nu, nu regnar det visst och i Bottenhavet går vågorna höga. Väderleken fortsätter, med isande gråkall kyla och så ännu en solglimt mellan sorgkanterna på molnen.

Själv har jag lekt färdigt nu och borde vara stor nog att klara både högtryck och lågtryck och allt däremellan. Men jag är fortfarande rädd för så många och så mycket och jag kommer ofta på mig själv med att rabbla: Öresund och Bälten, Norra Kvarken och Bottenviken…

Och fortfarande vet jag inte var Fladen ligger.