Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag och styrelsen är helt trygga med vår affär

Svar på "Priset 100 miljoner för högt", Åsikter 12 november.

När Östersunds arena byggdes upphandlade Östersunds kommun det bygget i enlighet med LOU (lagen om offentlig upphandling). Peab vann den upphandlingen i den konkurrens som då förelåg.

Det gjordes på samma sätt när Wargentinsskolan byggs om och den upphandlingen vann NCC. Entreprenadformen kallas partnering och är vanlig. Att säga att inte någon som helst konkurrensutsättning gjordes är ett helt felaktigt påstående av dig, Nils-Åke Hallström.

Jag tror att du har fått hela den här affären dåligt förklarad för dig. Östersundshem har köpt ett aktiebolag, Fältjägaren 8 AB (namnändrat till Östersundshem exploatering AB).

Syftet med förvärvet är att exploatera och bygga bostäder där. Sammantaget planerar Östersundshem att bygga 1 650 bostäder de närmaste 10 åren. Det är 50 procent av det totala behovet som anges i kommunens övergripande tillväxtplan, de övriga 50 bedöms övriga privata aktörer bygga.

Den totala produktionskostnaden för Östersundshem bedöms bli cirka 3 miljarder.

För att kunna bygga bostäder har vi köpt ett bolag med sådana tillgångar att vi nu kan göra det. Men naturligtvis så räcker inte bara dessa markköp, därför har vi förvärvat hela området Remonthagen, nu senast i september. Vi kommer att fortsätta att förvärva mark eller bolag med mark för att kunna bygga bostäder.

Vår värdering av Fältjägaren 8 AB:s tillgångar var i april i år 152 miljoner kronor. Vi, marknadens parter, i detta fall Östersundshem och Peab, enades om ett fastighetsvärde på 127 miljoner.

När vi nu ska exploatera dessa områden, Lugnet/Jägargården, Jägarvallen, Tallåsen och slakteriområdet med cirka 900 lägenheter, har vi bedömt att vi kommer att ha en produktionskostnad på 1,7 miljarder, vi bedömer en vinst om 170 miljoner med den investeringen.

Detta är utgångspunkterna och vinsten bedöms då vara cirka 10 procent av investerat kapital. Bolagsförvärvet med marktillgångarna ”marken” (Fältjägaren 8 AB) utgör 7,4 procent av produktionskostnaden.

Jag hoppas att du som mångårig företagare förutsatt att vi gjort kalkyler för vad vi i slutändan ska tjäna på den affär vi gör. Vi har inte planerat att bygga bostäder i denna tioårsperiod på området norr om Östersunds Arena, det är reservmark för framtida exploatering. Den marken värderade vi till 5,2 miljoner inför förvärvet.

Jag är självkritisk i det fall att det kan diskuteras om det är rätt nivå på vinst för denna affär. Jag tycker också att det går att diskutera riskbedömningen.

Att som du raljera över detta förvärv utan att veta någonting om dess förutsättningar eller syfte är för mig förbryllande, särskilt när du förefaller ha lång erfarenhet och, vad jag förstår, är mycket framgångsrik.

Priset om 127 miljoner är helt riktigt i förhållande till marknaden och våra planer. Jag och styrelsen är helt trygga med vår affär och vi ser mycket fram emot att producera många bostäder i Östersund för framtiden.

Är något affärsmässigt oklart för dig så träffas jag gärna över en fika och fördjupar min information.

Daniel Kindberg

vd Östersundhem

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel