Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag rår inte för att jag har diabetes

Annons

Jag har diabetes sedan drygt två år tillbaka och jag har många gånger fått höra vad folk tror att de vet om diabetes.

Det kan låta så här: "Tar du sprutor, då har du sockersjuka, va? Så du får inte äta socker?"

De kan också säga: "Nej det där får du inte äta! Du har diabetes och det är socker i det där!"

Men det värsta är när de tycker att det är äckligt att jag sticker mig. Ibland gör folk grimaser, stirrar eller tittar bort på ett inte så diskret sätt.

Ibland springer de till och med ut ur rummet eller utbrister saker som: "Usch vad äckligt! Måste du sticka dig här inne?!"

Det gör ont att höra sådant. Jag kan inte rå för att jag har en sjukdom och jag kan inte riktigt förstå att det ska vara nödvändigt att jag ska vara i ett eget rum och sticka mig. Jag har alltid trott att det är mitt val om jag vill sticka mig bland folk.

Jag ber inte att ni ska lära er allt om diabetes och att ni inte ska tycka att det är lite otäckt att vi sticker oss, men försök åtminstone att inte visa det så mycket.

Säg inget om ni inte vet vad ni pratar om och tänk på vad ni säger.

Diabetes är en vanlig sjukdom som många är drabbade av så det kan vara bra att veta lite om den. Till exempel att man ska ha något sött när man har lågt blodsocker och inte insulin. Bara en sådan sak kan rädda liv.

Även det faktum att vi faktiskt får äta saker med socker i, så länge vi tar vår spruta, är mycket bra att veta om.

Snälla, tänk igenom det jag skrivit!

Ung diabetiker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel