Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag satt inte på dubbla stolar"

I måndagens ÖP kan man läsa ett flertal artiklar om mina och därmed Östersundshems påstådda förehavanden när det gäller förvärvet av Fältjägaren 8 AB.

Vi på Östersundshem välkomnar granskning. Dock är det bra om granskningen utgår från korrekta underlag.

Syftet med förvärvet är att komma åt byggbar mark för att skapa fler bostäder i Östersunds kommun.

När det gäller min påstådda position på dubbla stolar gläder det mig att jag återigen får anledning att dementera detta ordentligt, en gång för alla.

Min uppsägning från Peab registrerades 24 oktober 2013, vilket också bekräftas av affärsområdeschef Tomas Andersson på Peab, som dessutom kan berätta att jag bad om att få bli entledigad från min tjänst på Peab till 31 december 2013.

Detta beviljades, och 1 januari tillträdde jag som vd för Östersundshem. Dock hade man under tiden på Peabs administration inte hunnit avregistrera mig som vd i de olika Fältjägarenbolagen hos Bolagsverket.

Sålunda kan det i verkets rullor se ut som om jag befann mig på två vd-poster samtidigt, men detta är alltså en papperstiger. Och jag har bara varit vd aktivt i Östersundshem AB från 1 januari 2014.

Så till frågan om värdering. I normala fall när marknaden värderar bolag så värderar man tillgångar och potential, driftnetton, avtal och i förekommande fall även personal. Inte bara mark värderas.

En oberoende värdering behöver inte genomföras enligt lagkrav, och bedöms inte tillföra något i detta bolags förvärv.

Avtal som medföljer detta bolagsförvärv, utöver de två avtalen med Peab, är dessutom avtal med Pilgrimsta Hus Bygg AB, som står för uppförandet av rad- och kedjehus på Jägarvallen, liksom avtal med Svensk fastighetsförmedling i Östersund.

Dessa avtal slöts under april–augusti 2013, då varken jag eller Östersundshem hade någon aning om att jag skulle tillträda som vd i januari 2014. Alltså kan detta inte vara ett sätt att kringgå LOU.

Däremot innebär avtalen att vi på Östersundshem kan börja realisera våra ägardirektiv från kommunen med en gång. Det betyder att vi slipper ödsla stora pengar på att göra nya upphandlingar, med allt vad det innebär av både ekonomiska och personella resurser.

Vårt uppdrag är att aktivt bidra till att Östersunds kommuns tillväxtprogram förverkligas, vilket främst ska ske genom nyproduktion. Utan mark ingen nyproduktion. Så enkelt är det.

Eftersom vårt ägardirektiv innebär att bygga i snitt 150–180 bostäder per år fram till år 2025 så är det en stor fördel att jag kände till Fältjägarens tillgångar så väl.

Att förvärva central mark, med färdiga byggrätter innebär att vi snabbt kan komma i gång med byggande av nya hem, hem till både nya och gamla Östersundare. Det är precis det vi är satta att göra. Vi har dessutom förvärvat ett bolag till rätt pris med fantastiska tillgångar.

När det gäller en del av förvärvet som ligger norr om arenorna är det mycket riktigt att vissa delar i dag är olämpliga för bebyggelse. Som bostadsbolag är vi mycket väl medvetna om var det går att placera bostäder eller inte i dagsläget.

Hur morgondagen ser ut vet vi inte. Området som helhet ses som strategisk reserv för framtida investeringar. Bland annat ser vi just nu över möjligheterna att anlägga en solenergipark.

Som en passus kan också nämnas att kommunens påstådda partnerskap med Peab, vid byggandet av Östersund Arena, ingicks via sedvanlig partnerupphandling i enlighet med LOU. En upphandling som vanns av Peab. Alla detaljer om detta finns i kommunens arkiv.

Vår stad är attraktiv, det ska vi vara stolta över. Men vi måste också kunna möta efterfrågan på fler bostäder. Den utvecklingen tänker vi på Östersundshem fortsätta att gå i bräschen för genom att uppfylla våra ägardirektiv från vår ägare kommunen – att vara en aktiv aktör på bostadsmarknaden och bygga samt förvalta bostäder.

Daniel Kindberg

vd Östersundshem

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel