Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Jag trivs bra här. Vi blir kvar, det är jag säker på.

För ett och ett halvt år sedan flyttade Derrick Bakker och hans fru Marieke från Holland. I dag pratar han flytande svenska, har fullbokat med jobb till sin målerifirma och har köpt hus i Kakuåsen.

– Det är vackert här och inte så mycket folk. Det gillar jag, säger Derrick.

I en villa i Sikås står Derrick Bakker och målar. Han har under de senaste veckorna gjort en totalrenovering av ytskikten i husen.

– Jag gör det jag kan. Det blir bara mer och mer jobb, fast att jag inte har gjort någon reklam. Mina jobb är väl reklam i sig, säger han.

Tidigare har han drivit målerifirma i Holland under tre år. Nu driver han Derrick´s måleri där han målar, tapetserar, lägger golv och gör lite snickeri.

– Jag är glasmästare också. Utbildningen i Holland är lite bredare än i Sverige, förklarar Derrick.

Derrick talar en imponerande bra svenska, trots att han flyttade hit så sent som i maj förra året.

– Jag har ju ett serviceföretag och måste kunna prata med människor, säger Derrick och rycker på axlarna.

Att det blev till just Strömsunds kommun de flyttade berodde mest på en slump. Under parets andra semester i Sverige hamnade de på campingen i Hammerdal, där kom de i kontakt med några andra Holländare som hade bosatt sig i området. Det ena gav det andra och när möjligheten kom att hyra ett hus i Gåxsjö tänkte de att de borde prova livet i Sverige.

– Det är vackert här och inte så mycket folk. Det gillar jag. I juli köpte vi ett eget hus i Kakuåsen där vi har två hästar, säger Derrick.

När vänner och bekanta hemma i Holland fick reda på att de skulle flytta till norra Sverige, tyckte många att Derrick och Marieke var "helt knäppa", berättar Derrick.

– Men de som har hälsat på tycker det är vackert här och säger att vi gör helt rätt. Det kommer säkert fler från Holland hit. Det tror jag.

I somras flyttade Mariekes syster hit och hyr nu ett hus i Gåxsjö varifrån hon driver en webbutik för jakt- och friluftsutrustning.

Och för Derricks och Mariekes del finns inga planer på att flytta vidare.

– Nej, vi trivs jättebra. Fortsätter det som nu så kommer jag att anställa, kanske redan till sommaren? Vi blir kvar här, det är jag säker på, säger han.