Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag tror vi har en bra chans"

Regerande SM-guldmedaljören Södertälje på hemmaplan. Då tror Niklas Larsson på sitt Jämtland Basket.
– Jag tror att de passar oss bra, säger 20-åringen.

Förvärvet från LF hade en trög start i Jämtland, men på sistone har något hänt. I tre raka matcher har Larsson fått mycket speltid och det har gett effekt.

– Det har känts bättre och bättre. Mot Örebro kändes det riktigt bra, men även innan tycker jag att det har lossnat lite. Jag har fått förtroendet av Gehrke, men jag tycker också att jag har förtjänat det.

Det vi har börjat se från Niklas Larsson är klart positivt. Han har tagit för sig på ett mer konkret sätt. Han har gått mer på korgen, skapat utrymme för sig själv och för andra och spelat mer rakt, mer okomplicerat.

– Jo, jag tar mer ansvar just nu. Skotten sitter där också och jag känner mig i god form.

Har det lossnat mentalt?

– Jag har bara fortsatt att träna och spela för hundra procent. Jag kom hit (till Jämtland) från en tuff säsong i fjol, där jag inte fick spela så mycket. Det satt nog i en del.

Niklas betonar att både han och laget haft en övertygelse och en viljeinställning att jobba stenhårt varje träning, oavsett hur matcherna gått.

– Vi har kört hårt hela säsongen. Vi har inte vikit ned oss utan tränat på bra. Det är en styrka som vi har.

Annars är det förstås lätt att det blir energiläckage när det varit så många förluster?

– Ja, det är tufft att förlora så många matcher. Jättejobbigt. Men vi krigar på bra och ska försöka vända på det.

Jämtlandsforwarden tror att hans lag har klar chans att skrälla mot Södertälje. Trots förutsättningarna.

– Det blir något att bita i. Men senast, borta spelade vi okej mot dem och hade en "run" i slutet och så blev det tre förlängningar. Jag tror dem passar oss.

Hur då, passar er?

– Vi matchar upp bra mot dem, spelare för spelare.

Niklas menar också att Jämtland, trots allt, har skakat av sig den blytunga förlusten mot Örebro.

– Det är tufft när man förlorar matcher man ska vinna, men vi har bara fortsatt att träna på bra. Nu tar vi en match i taget. Det är ändå 14 matcher kvar och vi vet att en seger kan förändra så mycket.

Torbjörn Gehrke håller med. Samtidigt har han annat att tänka på. Nye Dwayne Mitchell har en fotledsskada som verkar ovanligt seg.

Amerikanen tränade bra i tisdags, men under onsdagen fick han en smäll på foten och klev av. När Sporten pratade med honom var han ytterst kortfattad.

Måste vara deppigt att komma hit och bli skadad direkt!

– Nej, det är en del av basket. Jag är inte deppig.

Men laget behöver dig!

– Jo, jag vet, men vi har många matcher kvar. Jag vill inte stressa. Dessutom har jag framtiden att tänka på.

En läkarundersökning under onsdagen gav i alla fall bra besked. Inget är sönder och det är "bara" ett ledband som är uttjänt.

Skadan ska dock ta fyra till sex veckor att läka, vilket får Torbjörn Gehrke att skaka på huvudet.

– Det är klart att det känns väldigt bittert när vi jobbat så hårt för att få hit honom och sedan kan vi inte använda honom.

Uppkast

Basketligan, omgång 21

Jämtland–Södertälje

Östersunds sporthall, fredag 19.04

Lagen

Jämtland

Stefan Zivkovic g 183

Mario Pesut g 184

Gustav Hansson g 186

Olle Lundqvist f 192

Mikael Jönsson f 193

Dwayn Mitchell g/f 196

Dee Ayuba f 198

Niklas Larsson g/f 199

Andreas Karlsson f 200

Jesper Eliasson f 203

Johan Rönström f 203

Trevor Gruis f/c 208

Mattias Markusson c 216

Coach: Torbjörn Gehrke.

Södertälje

John Roberson g 180

Filip Kovacek g 182

Mike Joseph g 184

Erik Johansson f 195

Darko Jukic f 198

Chris Czerapowicz g 199

Samuel Berkelund f 201

Aaron Anderson f/c 201

Toni Bizaca f 202

Jesper Andersson f 203

Carl Engström c 216

Coach: Vedran Bosnic.

Läget:

Jämtland: Har jobbat hårt för att samla ny kraft efter den blytunga förlusten mot Örebro. Laget har tränat på bra därefter och speciellt Mario Pesut har varit pigg.

– Vi jobbar vidare och jagar segrar, menar Torbjörn Gehrke, som vill poängtera att man inom laget hellre pratar om prestation än att hela tiden lyfta fram slutspel som ett ständigt "mantra".

På skadefronten är Dwayne Mitchells fotled fortfarande ett frågetecken. Han kunde träna helt okej i tisdags, men i onsdags klev han snabbt av efter en smäll.

– Kan han ge oss fem, tio eller femton minuter är det bra. Annars får vi klara oss utan honom. Men visst, det är inte optimala förutsättningar vi har haft och har i år.

– Först blev Mario skadad i åtta veckor i höstas, sedan fick Tyler hemlängtan och nu, när vi tar in en ersättare, går han sönder. Men vi kan inte gråta. Det handlar bara om att jobba på samma sätt och gå vidare.

Nya energikickar är det som Jämtland söker efter och den bästa i den vägen är förstås att börja vinna matcher.

– Ja, det är bara segrar som räknas för att ge ny energi. Det näst bästa just nu är att vi kan göra en bra match över 40 minuter.

Södertälje:

Det regerande mästarlaget har klarat spelarförlusterna bra efter fjolåret och med nygamle John Roberson känns laget återigen som en allvarlig utmanare om SM-guldet. Roberson har snabbit kommit in i spelet och snittar mycket fina 6.5 assists per match.

Frågan är dock om John Roberson kan spela mot Jämtland. Han skadade ena knäet mot LF i tisdags, då han åkte in i några reklamskyltar. Roberson avbröt matchen direkt och hade fortfarande smärta under onsdagen. En röntgen under kvällen skulle ge besked om skadans omfattning.

En av de nya spelare som lyckats bäst är forwarden Darko Jukic. Han skjuter 16.8 poäng i genomsnitt och kombinerar bra ihop med Toni Bizaca, ligans MVP två år i rad. Nye centern Aaron Anderson är nyttig under korgarna med 8.5 returer i snitt.

Tidigare möten

I år: 111–119 till Södertälje i höstas efter tre (!) förlängningar i en oerhörd rysare i Täljehallen

I fjol. 4-0 till Södertäje i grundserien. 3–0 till Södertälje i SM-slutspelet.

Övriga matcher

Fredag: Nässjö-Sundsvall, Norrköping-Uppsala.